Prażenie | Maszyny i urządzenia | Spożywczy

Prażeniem nazywamy metodę obróbki cieplnej surowych składników, w której wykorzystywane jest ciepło dostarczone bez pośrednictwa wody. Poddawany prażeniu produkt jest w całości otoczony przez gorące powietrze, a proces odbywa się w pewnego rodzaju zamkniętym piekarniku i odbywa się z niezwykle równomiernym dostarczaniem ciepła. Jego przebieg można dodatkowo uskutecznić poprzez spowodowanie ruchu obrotowego lub przechylania piekarnika lub znajdującego się w jego wnętrzu produktu.

Prażenie stosowane jest w celu doprowadzenia surowców do stanu, w którym będzie można je umieścić w produkcie końcowym (tak jak w przypadku kawy lub kakao) lub w celu ulepszenia smaku produktów poprzez karmelizację i brązowienie powierzchni (tak jak w przypadku orzechów).

Firma Vekamaf może poszczycić się doświadczeniem w oferowaniu najnowocześniejszych technologii prażenia dla przemysłu spożywczego, ze szczególną specjalizacją w dziedzinie urządzeń do prażenia kakao, kawy i orzechów. Utrzymujemy współpracę z wiodącymi producentami urządzeń do prażenia, dzięki czemu mamy ciągły dostęp do nowych osiągnięć techniki. Dzięki współpracy z naszymi klientami możemy w pełni zrozumieć występujące u nich wyzwania stawiane procesom prażenia. Dzięki temu jesteśmy w stanie dostarczyć rozwiązania, które można bezproblemowo zintegrować z ich istniejącymi liniami produkcyjnymi.

Czytaj dalej
Znalezione rozwiązania: 47 według Twoich kryteriów wyboru.
  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Tabletkarka do małych i średnich partii produkcyjnych

Tabletkarka do małych i średnich partii produkcyjnych

PROTAB™ 300, to rotacyjna tabletkarka odpowiednia do prac badawczo-rozwojowych oraz produkcji małych i średnich partii....

Podstawowy stół do cięcia batonów zbożowych

Podstawowy stół do cięcia batonów zbożowych

Małoskalowa produkcja ręczna chrupkich batonów zbożowych i podobnych produktów może być czaso- i pracochłonna. Uzyskanie...

Maszyna do formowania podkładów do pizzy

Maszyna do formowania podkładów do pizzy

Maszyna do formowania ciasta na pizzę musi być w stanie przygotowywać ciasto w kształcie i...

Maszyna do formowania paluszków chlebowych

Maszyna do formowania paluszków chlebowych

Paluszki chlebowe są w restauracjach popularną zakąską lub przystawką podawaną z szynką prosciutto albo z...

Maszyna do formowania rogalików francuskich „croissant”

Maszyna do formowania rogalików francuskich „croissant”

Rogale francuskie stanowią popularną linię produktów komercyjnych piekarni i mają zagwarantowaną wysoką sprzedaż. Automatyczna formowarka...

Maszyna do formowania bułek chlebowych

Maszyna do formowania bułek chlebowych

Bułeczki, jako pyszne przekąski i dodatki do dań, są podstawowym produktem komercyjnych piekarni. Maszyna do...

Półautomatyczna wałkownica do ciasta

Półautomatyczna wałkownica do ciasta

Na rynku dostępnych jest wiele przemysłowych wałkownic, z czego wiele z nich ma konstrukcję dedykowaną...

Automatyczna wałkownica do ciasta chlebowego

Automatyczna wałkownica do ciasta chlebowego

Ciasta do chlebów specjalnych wymagają wałkowania ciasta na warstwy o różnej grubości, które będą następnie...

Automatyczna wałkownica do ciasta piekarskiego

Automatyczna wałkownica do ciasta piekarskiego

Przemysłowe wałkownice do ciasta służą do formowania z surowego ciasta arkuszy o wymaganej w recepturze...

Maszyna do formowania chleba kwadratowego lub prostokątnego

Maszyna do formowania chleba kwadratowego lub prostokątnego

Automatyczne maszyny do formowania chleba powinny umożliwiać uformowanie różnych rodzajów ciasta w gamę wyrobów takich...

Automatyczny system do odlewania w podwójnych formach

Automatyczny system do odlewania w podwójnych formach

Oferuje zamykanie podwójnych form „książkowych” stosowanych w produkcji jajek, kulek, muszelek i innych figurek trójwymiarowych....

Kompaktowa 4-ramienna karuzela do czekolady

Kompaktowa 4-ramienna karuzela do czekolady

Przeznaczona do produkcji na małą skalę lub prac laboratoryjnych w produkcji figurek czekoladowych. Niezależny ruch...

  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Nie jesteś pewien czego szukasz?        
Zadzwoń do nas i powiedz, jaki proces Cię interesuje! Każde wyzwanie produkcyjne jest inne.
Jeśli nie będziemy mogli Ci pomóc, pomożemy znaleźć partnera, który może to zrobić.

Technologia prażenia składników w produkcji spożywczej

Oferujemy i dostarczamy szeroki wybór specjalistycznych urządzeń do prażenia dla określonych obszarów przemysłu spożywczego. Dla przykładu gamę oferowanych przez nas cylindrycznych i sferycznych prażalników czekolady zaprojektowano specjalnie pod kątem doskonale jednorodnych rezultatów i wysokiej jakości produktu. Prażenie kawy jest kolejnym procesem specjalistycznym. Firma Vekamaf może doradzić Państwu przy doborze prażalników do kawy o każdej wydajności, od „sklepowych” prażalników ekspozycyjnych, które wywołują pozytywne uczucia u klientów, po prażalniki przemysłowe o wydajnościach godzinowych do 3000 kg, przeznaczonych do uzyskiwana maksymalnej wydajności przy najwyższej jakości. Dysponujemy także sprzętem o wszelkich pośrednich zakresach wydajności. Chcąc zaoferować kompletne rozwiązanie do produkcji cukierniczej na małą skalę możemy dostarczyć kompletne linie czekoladowe do produkcji na zasadzie „od ziaren do batonów”, mogące pracować z partiami o wielkości od 10 kg do 200 kg.

Dla wytwórców pracujących na małych partiach jesteśmy w stanie dostarczyć kompletne rozwiązanie produkcyjne - od zastosowania laboratoryjnego przy komponowaniu produktów po kompletne linie produkcyjne „pod klucz”, obejmujące sekcje nakładania i schładzania. Jeśli poszukujecie Państwo wszechstronnych maszyn będących w stanie pracować z wieloma rodzajami składników, mamy do zaoferowania kompaktowy prażalnik. Jest on łatwy w użyciu i może być używany do obróbki szerokiej damy orzechów, śruty i ziaren w procesach różnego rodzaju.

Staramy się być dla naszych klientów inspirującym partnerem do rozmów i stale wyszukujemy nowych trendów i innowacji. Ściśle współpracujemy z siecią dobranych międzynarodowych partnerów. Nasi inżynierowie przechodzą cykliczne szkolenia z najnowszych technologii prażenia dla produkcji spożywczej. Pomagamy producentom udoskonalić jakość i smak stosowanych przez nich prażonych składników, jednocześnie umożliwiając redukcję kosztów energii i podwyższenie produktywności. Chętnie dowiemy się więcej o wyzwaniach, z jakimi Państwo się mierzą, po to by skontaktować Państwa z właściwym ekspertem!