Suszenie przemysłowe, czyli proces prowadzący do znacznego zmniejszenia zawartości wody w produkcie, zmienia własności fizykochemiczne, organoleptyczne i mikrobiologiczne produktu. Stosowane jest w celu redukcji masy, rozmiarów. Jest to jeden z najstarszych sposobów utrwalania produktów spożywczych.
Odpowiednio przeprowadzony proces suszenia może zachować większość cech pierwotnych produktu. W przypadku żywności głównymi parametrami oceny jakości jest skuteczne utrwalenie produktu, zachowanie wartości odżywczych i cech organoleptycznych jak barwa, smak, aromat jak również rehydratacja i powrót jego pierwotnych cech. Dla poprawności przeprowadzenia procesu konieczny jest wybór odpowiedniej metody suszenia pod kątem technologicznym, a następnie urządzenia tak, aby go uzyskać optymalny efekt energetyczny i ekonomiczny.
Mając do wyboru kilku dostawców urządzeń do procesu suszenie możemy zaproponować rozwiązanie uwzględniające organizację i skalę produkcji, cechy produktu, jego wrażliwość na wysoką temperaturę, zawartość cennych składników oraz cel technologiczny.
Dlatego zaangażuj nas w proces planowania przedsięwzięcia, abyśmy mogli pomóc Ci, czyli znaleźć suszarnię odpowiednią dla Twojego wyzwania produkcyjnego.