Filtracja | Maszyny i urządzenia | Spożywczy

W branży spożywczej i napojów istnieje dość szeroki zakres procesów z użyciem cieczy. Wiele z nich wymaga sączenia lub filtracji składników lub gotowych produktów w celu usunięcia zanieczyszczeń. produktów ubocznych lub poprawy końcowej jakości. Filtracja, oprócz oczyszczania dostarczanych składników może być wymagana w procesach, w których jednym z kluczowych składników jest woda i konieczne jest dodatkowe oczyszczanie wody pobieranej z instalacji wodociągowej. W procesach obejmujących tłoczenie lub pracowanie składników wyjściowych lub w których składniki są dostarczane jako zawiesiny w ciekłym medium, w celu usunięcia zanieczyszczeń i/lub oddzielenia wymaganych składników konieczne jest przeprowadzenie filtracji o wysokiej skuteczności. Płynem jest również powietrze, a wiele procesów może wymagać doprowadzenia powietrza, które zostało przefiltrowane w celu usunięcia cząstek stałych. Dotyczy to w szczególności pomieszczeń czystych lub obszarów o regulowanym poziomie temperatury i wilgotności.

Firma Vekamaf dysponuje obszernym doświadczeniem we wszystkich aspektach urządzeń filtracyjnych dla przemysłu spożywczego. Dzięki współpracy z najbardziej innowacyjnymi w branży producentami urządzeń nasi inżynierowie mają dostęp do najnowszych technologii. Dokonamy analizy wymagań naszych klientów w zakresie filtracji i zaproponujemy urządzenia dające się bezproblemowo zintegrować z istniejącą linią produkcyjną, które wykorzystując zaawansowaną technologię zagwarantują wzrost wydajności i redukcję kosztów.

Czytaj dalej
Znalezione rozwiązania: 37 według Twoich kryteriów wyboru.
  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Tabletkarka do małych i średnich partii produkcyjnych

Tabletkarka do małych i średnich partii produkcyjnych

PROTAB™ 300, to rotacyjna tabletkarka odpowiednia do prac badawczo-rozwojowych oraz produkcji małych i średnich partii....

Rotacyjna suszarnia próżniowa (system CRIOX)

Rotacyjna suszarnia próżniowa (system CRIOX)

Produkty proszkowe mają tendencję do sklejania się podczas suszenia próżniowego. Jest to dodatkowy etap w...

Mały młynek do cukru klasy podstawowej

Mały młynek do cukru klasy podstawowej

Cukier puder jest głównym składnikiem wielu wyrobów piekarniczych i cukierniczych. Dla mniejszych producentów zakup gotowego...

Młynek do orzechów do produkcji na małą skalę

Młynek do orzechów do produkcji na małą skalę

Wiele procesów cukierniczych i piekarskich wymaga równomiernego zmielenia składników typu orzechy, nugat, ciasteczka, czekolada i...

Podstawowy stół do cięcia batonów zbożowych

Podstawowy stół do cięcia batonów zbożowych

Małoskalowa produkcja ręczna chrupkich batonów zbożowych i podobnych produktów może być czaso- i pracochłonna. Uzyskanie...

Maszyna do formowania podkładów do pizzy

Maszyna do formowania podkładów do pizzy

Maszyna do formowania ciasta na pizzę musi być w stanie przygotowywać ciasto w kształcie i...

Maszyna do formowania paluszków chlebowych

Maszyna do formowania paluszków chlebowych

Paluszki chlebowe są w restauracjach popularną zakąską lub przystawką podawaną z szynką prosciutto albo z...

Maszyna do formowania rogalików francuskich „croissant”

Maszyna do formowania rogalików francuskich „croissant”

Rogale francuskie stanowią popularną linię produktów komercyjnych piekarni i mają zagwarantowaną wysoką sprzedaż. Automatyczna formowarka...

Maszyna do formowania bułek chlebowych

Maszyna do formowania bułek chlebowych

Bułeczki, jako pyszne przekąski i dodatki do dań, są podstawowym produktem komercyjnych piekarni. Maszyna do...

Półautomatyczna wałkownica do ciasta

Półautomatyczna wałkownica do ciasta

Na rynku dostępnych jest wiele przemysłowych wałkownic, z czego wiele z nich ma konstrukcję dedykowaną...

Automatyczna wałkownica do ciasta chlebowego

Automatyczna wałkownica do ciasta chlebowego

Ciasta do chlebów specjalnych wymagają wałkowania ciasta na warstwy o różnej grubości, które będą następnie...

Automatyczna wałkownica do ciasta piekarskiego

Automatyczna wałkownica do ciasta piekarskiego

Przemysłowe wałkownice do ciasta służą do formowania z surowego ciasta arkuszy o wymaganej w recepturze...

  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Nie jesteś pewien czego szukasz?        
Zadzwoń do nas i powiedz, jaki proces Cię interesuje! Każde wyzwanie produkcyjne jest inne.
Jeśli nie będziemy mogli Ci pomóc, pomożemy znaleźć partnera, który może to zrobić.

Technologia filtracji w procesach produkcji żywności

Stosowanie czystego, suchego powietrza może być niezbędne w wielu specjalistycznych zastosowaniach w celu uniknięcia zanieczyszczeń i problemów z jakością produktu, a także dla ochrony pracowników w procesach mogących generować podwyższone poziomy zawartości cząstek zawieszonych w powietrzu. Oprócz technologii filtrowania powietrza możemy również doradzić w zakresie osuszania i uzdatniania powietrza dla potrzeb ochrony środowiska produkcyjnego lub poprawy jakości produktu.

Dla procesów, do których podawane są płyny o wysokim poziomie zanieczyszczenia lub skażenia możemy zaproponować szereg wysokoobjętościowych ciśnieniowych filtrów arkuszowych o konstrukcji w formacie pionowym lub poziomym. W przypadku cieczy o wysokiej wartości, w przypadku których pożądane są minimalne straty, możemy zalecić najbardziej wydajne rozwiązania z zakresu wysokosprawnych filtrów płytowych. W celu zaspokojenia wymogów przy filtracji na większą skalę dysponujemy pełną ofertą próżniowych filtrów taśmowych i bębnowych z możliwością dostosowania wielkością do dowolnego zastosowania.

Firma Vekamaf może pomóc Państwu oferując doradztwo w procesach separacji dla konkretnych gałęzi przemysłu spożywczego. Dla przykładu nasze młyny przesiewające do ziarna kakao pozwalają skutecznie usuwać skórki i łupiny ziaren kakaowych, umożliwiając produkcję najwyższej jakości czekolady. Staramy się być dla naszych klientów inspirującym partnerem do rozmów i stale wyszukujemy nowych trendów i innowacji. Ściśle współpracujemy z siecią dobranych międzynarodowych partnerów. Nasi inżynierowie przechodzą cykliczne szkolenia z najnowszych technologii filtracji dla branży spożywczej. Pomagamy zakładom produkcyjnym w poprawie jakości składników w stanie ciekłym, a także zmniejszeniu ilości odpadów i poziomu kosztów. Chętnie dowiemy się więcej o wyzwaniach, z jakimi Państwo się mierzą, po to by skontaktować Państwa z właściwym ekspertem!