Temperowanie to kluczowy etap procesu produkcji czekolady o wysokiej jakości. Temperowanie polega na dokładnym kontrolowaniu temperatury czekolady i ma na celu zapobieżenie rozdzielaniu się lub nierównomiernej krystalizacji tłuszczu kakaowego. Bez prawidłowego zatemperowania końcowy produkt czekoladowy może doznać wad w formie matowego wykończenia, woskowej faktury powierzchni lub nieprzyjemnego wrażenia w ustach. Nowoczesna technologia pozwala na całkowicie bezstopniowe i niczym nieograniczone sterowanie procesem temperowania, pozwalając na realizację coraz bardziej złożonych receptur. Odpowiednio zatemperowana czekolada pozwoli uzyskać wyroby o luksusowej, gładkiej i połyskującej powierzchni, doskonale łamiące się i dające jedwabisty smak w ustach.
Firma Vekamaf od wielu lat współpracuje z jednymi z największych światowych marek w branży czekolady, cukiernictwa i pieczenia, a także dysponuje doświadczeniem z najnowszymi technologiami temperowania czekolady.Nawiązujemy współpracę tylko z najlepszymi dostawcami w branży, dzięki czemu wprowadzamy na rynek pionierskie maszyny gwarantujące uzyskanie wysokiej jakości przy niższym zużyciu energii. Dzięki ścisłej współpracy z naszymi klientami jesteśmy w stanie zrozumieć ich wymagania w zakresie temperowania czekolady i możemy dostarczyć rozwiązania, które dadzą się bezproblemowo włączyć w istniejące systemy produkcyjne i pozwolą podnieść jakość i elastyczność produktu.
Czytaj dalejProdukcja kremów, sosów, ragout, mieszanek gotowych do pieczenia i gotowych produktów wymaga etapów mieszania, ogrzewania...
Cukier puder jest głównym składnikiem wielu wyrobów piekarniczych i cukierniczych. Dla mniejszych producentów zakup gotowego...
Tworzenie wysokiej jakości smacznych batonów kruchych i podobnych produktów wymaga uważnego gotowania o stałych parametrach....
Kociołki i mieszalniki do sosów tradycyjnie projektuje się pod jeden konkretny proces. Oznacza to, że...
Kotły wsadowe często nie oferują wszechstronności, a ich wydajność i jakość produkcji przy niższym poziomie...
Powlekanie ziaren lub orzechów lukrem jest procesem powszechnie stosowanym przy wytwarzaniu wielu produktów piekarniczych, jednakże...
Obrócenie zpaletyzowanego ładunku może być wydajniejszym sposobem na wymianę palety niż konwencjonalne uniesienie i przytrzymanie....
W razie potrzeby przeniesienia ładunku z jednej palety na inną bez przechylania lub odwracania jednokierunkowy...
Stabilne unoszenie ładunku w celu wymiany europalet lub palet przemysłowych. Wymiana całkowicie załadowanych palet bez...
Jeżeli wymagane jest solidne i wytrzymałe rozwiązanie do wymiany palet, właściwym wyborem może okazać się...
Prezentowany zmieniacz palet będzie doskonałym zakupem do realizacji przenoszenia towarów z palet drewnianych na tworzywowe...
Stacjonarny zmieniacz palet służy do odwracania ładunków i zmiany produktów na paletach oraz wyjmowania i...
Dla dużych środowisk produkcyjnych możemy dostarczyć rozwiązania do temperowania w skali laboratoryjnej, dzięki którym możliwe stanie się komponowanie nowych receptur produktowych, dających się następnie przeskalować do pełnej produkcji. Gama dostępnych u nas mierników wytemperowania i rozwiązań do temperowania na małą skalę może zwiększyć efektywność Państwa procesów opracowywania nowych produktów. Jesteśmy w stanie zaoferować urządzenia do temperowania czekolady dostosowane do każdej skali produkcji, od małych linii marek „butikowych” po ciągłe linie produkcyjne o najwyższym zapotrzebowaniu. Posiadamy dwufunkcyjne systemy temperowania/oblewania do produkcji na małą skalę, a także pełne linie do temperowania, przechowywania i dostarczania czekolady dla produkcji o dużej wydajności. Obecnie nacisk kładzie się przede wszystkim na obniżenie kosztów energii w celu zmniejszenia wydatków i spełnienia wymogów wynikających z ustaw i przepisów ochrony środowiska.
Firma Vekamaf dysponuje doświadczeniem w zakresie najnowszych technologii umożliwiających uzyskanie najwyższej jakości temperowania przy znacznie niższych kosztach energii. Dla przykładu nasze rozwiązanie do temperowania SuperNova Energy może obniżyć koszty energii nawet o 80%. Staramy się być dla naszych klientów inspirującym partnerem do rozmów i stale wyszukujemy nowych trendów i innowacji. Ściśle współpracujemy z siecią dobranych międzynarodowych partnerów. Nasi inżynierowie przechodzą cykliczne szkolenia z najnowszych technologii temperowania czekolady. Dzięki współpracy z nami możliwe będzie podniesienie wydajności procesów temperowania z jednoczesnym zachowaniem lub podniesieniem jakości czekolady. Chętnie dowiemy się więcej o wyzwaniach, z jakimi Państwo się mierzą, po to by skontaktować Państwa z właściwym ekspertem!