Temperowanie | Maszyny i urządzenia | Spożywczy

Temperowanie to kluczowy etap procesu produkcji czekolady o wysokiej jakości. Temperowanie polega na dokładnym kontrolowaniu temperatury czekolady i ma na celu zapobieżenie rozdzielaniu się lub nierównomiernej krystalizacji tłuszczu kakaowego. Bez prawidłowego zatemperowania końcowy produkt czekoladowy może doznać wad w formie matowego wykończenia, woskowej faktury powierzchni lub nieprzyjemnego wrażenia w ustach. Nowoczesna technologia pozwala na całkowicie bezstopniowe i niczym nieograniczone sterowanie procesem temperowania, pozwalając na realizację coraz bardziej złożonych receptur. Odpowiednio zatemperowana czekolada pozwoli uzyskać wyroby o luksusowej, gładkiej i połyskującej powierzchni, doskonale łamiące się i dające jedwabisty smak w ustach.

Firma Vekamaf od wielu lat współpracuje z jednymi z największych światowych marek w branży czekolady, cukiernictwa i pieczenia, a także dysponuje doświadczeniem z najnowszymi technologiami temperowania czekolady.Nawiązujemy współpracę tylko z najlepszymi dostawcami w branży, dzięki czemu wprowadzamy na rynek pionierskie maszyny gwarantujące uzyskanie wysokiej jakości przy niższym zużyciu energii. Dzięki ścisłej współpracy z naszymi klientami jesteśmy w stanie zrozumieć ich wymagania w zakresie temperowania czekolady i możemy dostarczyć rozwiązania, które dadzą się bezproblemowo włączyć w istniejące systemy produkcyjne i pozwolą podnieść jakość i elastyczność produktu.

Czytaj dalej
Znalezione rozwiązania: 80 według Twoich kryteriów wyboru.
  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Tester szczelności do szerokiego zakresu opakowań

Tester szczelności do szerokiego zakresu opakowań

Jednym z produktów podatnych na utlenianie są orzechy, które zawierają kwasy tłuszczowe nienasycone. Producent orzechów...

Tester szczelności puszek z karmą dla zwierząt i innymi produktami         

Tester szczelności puszek z karmą dla zwierząt i innymi produktami  

Każdy producent puszkowanej karmy dla zwierząt wie, że jego produkt musi być chroniony przed rozwojem...

Maszyna pakująca do woreczków typu pouch i innych opakowań

Maszyna pakująca do woreczków typu pouch i innych opakowań

Zautomatyzowane kartoniarki są dobrym rozwiązaniem dla osiągnięcia niezawodności i zwiększenia cyklu produkcyjnego w ostatnim etapie...

Kartoniarka Wrap Around

Kartoniarka Wrap Around

Firmy produkujące opakowania muszą zwracać uwagę nie tylko na ochronę produktów, ale także na kształt...

Pionowa kartoniarka do produktów mrożonych i innych

Pionowa kartoniarka do produktów mrożonych i innych

Jeśli chodzi o mrożonki, wybór wysokiej jakości opakowania ma fundamentalne znaczenie dla ochrony przed przedostawaniem...

Maszyna do pakowania kawy w kapsułkach

Maszyna do pakowania kawy w kapsułkach

W przypadku opakowań zbiorczych najpopularniejszego napoju – kawy, bardzo ważną kwestią jest możliwość obsługi różnych...

Kartoniarka pionowa do makaronu i innych produktów

Kartoniarka pionowa do makaronu i innych produktów

W przemyśle spożywczym duża liczba produktów sypkich - np. makaron, musi być pakowana w kartony...

Maszyna do inspekcji kapsli

Maszyna do inspekcji kapsli

Kapslowanie jest bardzo ważnym etapem dla zapewnienia jakości i świeżości produktów w przemyśle napojów. Czasem...

Urządzenie do kontroli poziomu napełnienia napojów na linii produkcyjnej

Urządzenie do kontroli poziomu napełnienia napojów na linii produkcyjnej

Urządzenie kontrolne umożliwia wykrycie końcowego poziomu napełnienia w pojemniku, nawet w przypadku obecności piany. Pozwala...

Maszyna do inspekcji napojów gazowanych

Maszyna do inspekcji napojów gazowanych

Aby zapewnić bezpieczeństwo produktu, wielu producentów napojów inwestuje w system kontroli wykrywania nieszczelności i pomiaru...

Maszyna do inspekcji napojów w puszkach

Maszyna do inspekcji napojów w puszkach

Nieprawidłowo napełnione pojemniki na napoje mogą przynieść szkodę marce producenta lub spowodować spory prawne związane...

Maszyna do inspekcji zgrzewu tacek

Maszyna do inspekcji zgrzewu tacek

Etap pakowania w linii produkcyjnej jest bardzo ważny ze względu na ochronę artykułów przed zanieczyszczeniami...

  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Nie jesteś pewien czego szukasz?        
Zadzwoń do nas i powiedz, jaki proces Cię interesuje! Każde wyzwanie produkcyjne jest inne.
Jeśli nie będziemy mogli Ci pomóc, pomożemy znaleźć partnera, który może to zrobić.

Technologia mogąca spełnić wszelkie wymagania w zakresie temperowania

Dla dużych środowisk produkcyjnych możemy dostarczyć rozwiązania do temperowania w skali laboratoryjnej, dzięki którym możliwe stanie się komponowanie nowych receptur produktowych, dających się następnie przeskalować do pełnej produkcji. Gama dostępnych u nas mierników wytemperowania i rozwiązań do temperowania na małą skalę może zwiększyć efektywność Państwa procesów opracowywania nowych produktów. Jesteśmy w stanie zaoferować urządzenia do temperowania czekolady dostosowane do każdej skali produkcji, od małych linii marek „butikowych” po ciągłe linie produkcyjne o najwyższym zapotrzebowaniu. Posiadamy dwufunkcyjne systemy temperowania/oblewania do produkcji na małą skalę, a także pełne linie do temperowania, przechowywania i dostarczania czekolady dla produkcji o dużej wydajności. Obecnie nacisk kładzie się przede wszystkim na obniżenie kosztów energii w celu zmniejszenia wydatków i spełnienia wymogów wynikających z ustaw i przepisów ochrony środowiska.

Firma Vekamaf dysponuje doświadczeniem w zakresie najnowszych technologii umożliwiających uzyskanie najwyższej jakości temperowania przy znacznie niższych kosztach energii. Dla przykładu nasze rozwiązanie do temperowania SuperNova Energy może obniżyć koszty energii nawet o 80%. Staramy się być dla naszych klientów inspirującym partnerem do rozmów i stale wyszukujemy nowych trendów i innowacji. Ściśle współpracujemy z siecią dobranych międzynarodowych partnerów. Nasi inżynierowie przechodzą cykliczne szkolenia z najnowszych technologii temperowania czekolady. Dzięki współpracy z nami możliwe będzie podniesienie wydajności procesów temperowania z jednoczesnym zachowaniem lub podniesieniem jakości czekolady. Chętnie dowiemy się więcej o wyzwaniach, z jakimi Państwo się mierzą, po to by skontaktować Państwa z właściwym ekspertem!