Temperowanie | Maszyny i urządzenia | Spożywczy

Temperowanie to kluczowy etap procesu produkcji czekolady o wysokiej jakości. Temperowanie polega na dokładnym kontrolowaniu temperatury czekolady i ma na celu zapobieżenie rozdzielaniu się lub nierównomiernej krystalizacji tłuszczu kakaowego. Bez prawidłowego zatemperowania końcowy produkt czekoladowy może doznać wad w formie matowego wykończenia, woskowej faktury powierzchni lub nieprzyjemnego wrażenia w ustach. Nowoczesna technologia pozwala na całkowicie bezstopniowe i niczym nieograniczone sterowanie procesem temperowania, pozwalając na realizację coraz bardziej złożonych receptur. Odpowiednio zatemperowana czekolada pozwoli uzyskać wyroby o luksusowej, gładkiej i połyskującej powierzchni, doskonale łamiące się i dające jedwabisty smak w ustach.

Firma Vekamaf od wielu lat współpracuje z jednymi z największych światowych marek w branży czekolady, cukiernictwa i pieczenia, a także dysponuje doświadczeniem z najnowszymi technologiami temperowania czekolady.Nawiązujemy współpracę tylko z najlepszymi dostawcami w branży, dzięki czemu wprowadzamy na rynek pionierskie maszyny gwarantujące uzyskanie wysokiej jakości przy niższym zużyciu energii. Dzięki ścisłej współpracy z naszymi klientami jesteśmy w stanie zrozumieć ich wymagania w zakresie temperowania czekolady i możemy dostarczyć rozwiązania, które dadzą się bezproblemowo włączyć w istniejące systemy produkcyjne i pozwolą podnieść jakość i elastyczność produktu.

Czytaj dalej
Znalezione rozwiązania: 33 według Twoich kryteriów wyboru.
  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Tester szczelności do szerokiego zakresu opakowań

Tester szczelności do szerokiego zakresu opakowań

Jednym z produktów podatnych na utlenianie są orzechy, które zawierają kwasy tłuszczowe nienasycone. Producent orzechów...

Tester szczelności puszek z karmą dla zwierząt i innymi produktami         

Tester szczelności puszek z karmą dla zwierząt i innymi produktami  

Każdy producent puszkowanej karmy dla zwierząt wie, że jego produkt musi być chroniony przed rozwojem...

Maszyna do inspekcji kapsli

Maszyna do inspekcji kapsli

Kapslowanie jest bardzo ważnym etapem dla zapewnienia jakości i świeżości produktów w przemyśle napojów. Czasem...

Urządzenie do kontroli poziomu napełnienia napojów na linii produkcyjnej

Urządzenie do kontroli poziomu napełnienia napojów na linii produkcyjnej

Urządzenie kontrolne umożliwia wykrycie końcowego poziomu napełnienia w pojemniku, nawet w przypadku obecności piany. Pozwala...

Maszyna do inspekcji napojów gazowanych

Maszyna do inspekcji napojów gazowanych

Aby zapewnić bezpieczeństwo produktu, wielu producentów napojów inwestuje w system kontroli wykrywania nieszczelności i pomiaru...

Maszyna do inspekcji napojów w puszkach

Maszyna do inspekcji napojów w puszkach

Nieprawidłowo napełnione pojemniki na napoje mogą przynieść szkodę marce producenta lub spowodować spory prawne związane...

Maszyna do inspekcji zgrzewu tacek

Maszyna do inspekcji zgrzewu tacek

Etap pakowania w linii produkcyjnej jest bardzo ważny ze względu na ochronę artykułów przed zanieczyszczeniami...

Maszyna do inspekcji żywności pakowanej w atmosferze modyfikowanej MAP w torebki i tacki

Maszyna do inspekcji żywności pakowanej w atmosferze modyfikowanej MAP w torebki i tacki

Pakowanie w atmosferze modyfikowanej (MAP) w przemyśle spożywczym, to technologia polegająca na zastąpieniu powietrza atmosferycznego...

Maszyna do lukrowania w mniejszej produkcji

Maszyna do lukrowania w mniejszej produkcji

Powlekanie ziaren lub orzechów lukrem jest procesem powszechnie stosowanym przy wytwarzaniu wielu produktów piekarniczych, jednakże...

Liniowa stacja kontrolna worków i zgrzewów

Liniowa stacja kontrolna worków i zgrzewów

Skutecznie i szczelnie zamknięte opakowanie chroni produkt przed uszkodzeniem mechanicznym, wyschnięciem i pogorszeniem jakości. Zagwarantowanie,...

Automatyczna ciągła maszyna temperująca

Automatyczna ciągła maszyna temperująca

Oferująca szerokie możliwości i łatwa w obsłudze zautomatyzowana temperówka przeznaczona dla rzemieślniczych wytwórni produktów z...

Szarżowa maszyna do temperowania czekolady i nadzień

Szarżowa maszyna do temperowania czekolady i nadzień

Jest to idealna maszyna do temperowania nadzień na bazie czekolady oraz czekolad smakowych Zacznij temperować...

  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Nie jesteś pewien czego szukasz?        
Zadzwoń do nas i powiedz, jaki proces Cię interesuje! Każde wyzwanie produkcyjne jest inne.
Jeśli nie będziemy mogli Ci pomóc, pomożemy znaleźć partnera, który może to zrobić.

Technologia mogąca spełnić wszelkie wymagania w zakresie temperowania

Dla dużych środowisk produkcyjnych możemy dostarczyć rozwiązania do temperowania w skali laboratoryjnej, dzięki którym możliwe stanie się komponowanie nowych receptur produktowych, dających się następnie przeskalować do pełnej produkcji. Gama dostępnych u nas mierników wytemperowania i rozwiązań do temperowania na małą skalę może zwiększyć efektywność Państwa procesów opracowywania nowych produktów. Jesteśmy w stanie zaoferować urządzenia do temperowania czekolady dostosowane do każdej skali produkcji, od małych linii marek „butikowych” po ciągłe linie produkcyjne o najwyższym zapotrzebowaniu. Posiadamy dwufunkcyjne systemy temperowania/oblewania do produkcji na małą skalę, a także pełne linie do temperowania, przechowywania i dostarczania czekolady dla produkcji o dużej wydajności. Obecnie nacisk kładzie się przede wszystkim na obniżenie kosztów energii w celu zmniejszenia wydatków i spełnienia wymogów wynikających z ustaw i przepisów ochrony środowiska.

Firma Vekamaf dysponuje doświadczeniem w zakresie najnowszych technologii umożliwiających uzyskanie najwyższej jakości temperowania przy znacznie niższych kosztach energii. Dla przykładu nasze rozwiązanie do temperowania SuperNova Energy może obniżyć koszty energii nawet o 80%. Staramy się być dla naszych klientów inspirującym partnerem do rozmów i stale wyszukujemy nowych trendów i innowacji. Ściśle współpracujemy z siecią dobranych międzynarodowych partnerów. Nasi inżynierowie przechodzą cykliczne szkolenia z najnowszych technologii temperowania czekolady. Dzięki współpracy z nami możliwe będzie podniesienie wydajności procesów temperowania z jednoczesnym zachowaniem lub podniesieniem jakości czekolady. Chętnie dowiemy się więcej o wyzwaniach, z jakimi Państwo się mierzą, po to by skontaktować Państwa z właściwym ekspertem!