Stosowane przy przetwarzaniu żywności etapy mieszania służą do łączenia ze sobą wielu składników w celu uzyskania jednorodnego produktu. Do takich etapów procesowych zalicza się rozpuszczanie proszków i ciał stałych, łączenie surowców ciekłych, przygotowanie emulsji o wysokim poziomie rozproszenia, modyfikację własności reologicznych i uzyskanie równomiernego gotowania lub transferu ciepła. Przy doborze odpowiedniego urządzenia do mieszania należy wziąć pod uwagę parametry takie jak proporcja składników mokrych do suchych, wymagany poziom regulacji temperatury, dopuszczalne materiały użyte do konstrukcji urządzenia oraz oczekiwane właściwości gotowego produktu. W firmie Vekamaf oferujemy łatwy dostęp do szerokiej gamy przeznaczonych dla branży spożywczej maszyn do mieszania, w tym mieszadeł, homogenizatorów, mieszalników o wysokim ścinaniu, rozdrabniaczy, ugniatarek, dyspergatorów/emulgatorów i aeratorów.
Czytaj dalejMieszadło dedykowane do kontenerów IBC. Idealne do mieszania dużych ilości cieczy z cieczą, oleju z...
Suszarnie sublimacyjne umożliwiają uzyskanie nieporównywalnie niższej zawartości końcowej wody w produkcie i wyższej jego jakość....
Suszenie termiczne, przy pomocy medium zewnętrznego jest często procesem długotrwałym, gdyż jest hamowane poprzez opór...
Suszenie jest procesem energochłonnym. Wygodny, efektywny i dający wyrównaną jakość proces ciągły wiąże się z...
Suszone produkty spożywcze ze względu na swoją naturalność i trwałość znajdują uznanie na rynku. Niektóre...
Produkty proszkowe mają tendencję do sklejania się podczas suszenia próżniowego. Jest to dodatkowy etap w...
Konwencjonalne suszarnie próżniowe z mieszadłami koncentrycznymi są nieefektywne i mogą powodować znaczne naprężenia mechaniczne i...
Suszarnie próżniowe z mieszadłem mogą być trudne do czyszczenia, co sprawia, że nie nadają się...
Suszenie próżniowe są stosowane do usuwania wilgoci z delikatnych materiałów. Suszenie małych partii w laboratorium...
Szafkowe suszarnie tacowe mogą być problematyczne w czyszczeniu, co utrudnia ich użytkowanie w przypadku zastosowania...
Jednym z największych wyzwań podczas produkcji pasty do zębów jest dyspergowanie i mieszanie proszków w...
Receptury przy produkcji kremów lub maści mogą mieć postać emulsji woda w oleju (w/o) lub...
Czy szukasz systemu mieszania do swojego procesu produkcji spożywczej? Oferujemy szeroki wybór specjalistycznego sprzętu, w tym mieszalniki o wysokim ścinaniu przeznaczone do wprowadzania cieczy do proszków i stożkowe mieszalniki ślimakowe do proszków i past. Dostępne są także mieszalniki ciągłe o wysokiej intensywności oddziaływania do proszków i cieczy, mieszadła do żywności o wysokiej lepkości oraz wysokoobrotowe mieszalniki łopatkowe do drobnych i lepkich proszków. Oferujemy również kompletne rozwiązania do produkcji czekolady wraz ze sprzętem do mieszania. W ofercie mamy ciągłe linie do czekolady z pionowymi młynami kulowymi, chłodzone młyny do rozdrabniania czekolady bez utraty smaku oraz maszyny do mieszania składników mas czekoladowych takich jak masło kakaowe, proszek kakaowy, cukier i lecytyna. Wśród dostępnych u nas urządzeń do gotowania znajdują się przemysłowe rondle do sosów, szybkowary i patelnie przechylne z systemami mieszania i chłodzenia.
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszych rozdrabniaczy do mediów o niskiej lub wysokiej lepkości i ugniatarek pionowych lub poziomych dla produktów o dużej zawartości substancji stałych. Do produkcji sosów, dressingów, ketchupów i majonezów oferujemy systemy dyspergujące, takie jak dyspergatory wsadowe do wytwarzania drobnych i ultradrobnych emulsji i zawiesin, dyspergatory przepływowe, dyspergatory do mas o niskiej lepkości i maszyny do ubijania. Dostępne są także urządzenia do homogenizacji, takie jak systemy do homogenizacji w cyklu ciągłym, systemy wysokociśnieniowe, systemy bezpyłowe i GMP. Ponadto oferujemy rozwiązania do mieszania mąki, przypraw, soli, dodatków, ciasta, tłuszczów i cukru.
Naszym celem jest udzielanie naszym klientom najlepszych w dziedzinie porad dotyczących technologii mieszania w branży spożywczej. Nasi inżynierowie pomagają klientom udoskonalić smak, strukturę i jakość produktu końcowego oraz ulepszyć niezawodność linii produkcyjnych. Ściśle współpracujemy z siecią wybranych międzynarodowych partnerów, co gwarantuje, że nasi inżynierowie są na bieżąco z najnowszymi technologiami mieszania. Elementy prezentowane na poniższych stronach to tylko część oferty mieszalników dla branży spożywczej, którymi dysponują nasi partnerzy. W celu uzyskania dalszych informacji lub pomocy prosimy o kontakt z nami.