Przemysłowa suszarnia liofilizacyjna Easy Freeze Dryer

Suszarnie sublimacyjne umożliwiają uzyskanie nieporównywalnie niższej zawartości końcowej wody w produkcie i wyższej jego jakość. Jednak prowadzenie procesu sublimacji, czyli odparowania wody w zamrożonym wcześniej produkcie wymaga szczególnej precyzji utrzymania temperatury, ciśnienia oraz efektywnej obsługi wymiany ciepła, wody i powietrza w tym kilkuetapowym procesie. Suszarnia liofilizacyjna Easy Freeze Dryer wychodzi naprzeciw tym oczekiwaniom.

Zautomatyzowana trzystopniowa suszarnia liofilizacyjna do owoców i warzyw

Firma Pigo jako światowy lider w dziedzinie wysokiej jakości liofiliztorów, wykorzystała doświadczenie w projektowaniu i produkcji tworząc urządzenie, które rozwiązuje wiele problemów pojawiających się w tym procesie. W technologii liofilizacji owoców i warzyw surowiec powinien w fazie wstępnej być zamrożony z jakością IQF. Czyli w najszybszy możliwy sposób, tak aby wielkość kryształków lodu w strukturze produktu była jak najmniejsza. Jest to bezpieczne dla struktury tkanki i ułatwia proces sublimacji.

Efekt szokowego mrożenia uzyskuje się dzięki umieszczeniu parowników o rozbudowanej powierzchni wymiany ciepła w bezpośredniej bliskości produktu, obustronnie wzdłuż liofilizatora. Szybkie odprowadzenie pary stymulowane jest przez próżniowy system składający się z kanałów rozmieszczonych wzdłuż całego bębna. Ułatwia to uzyskanie znacznie krótszego czasu suszenia. Równomierne i skuteczne odprowadzanie oparów zmniejsza tworzenie się lodu na parowniku.

Zastosowany system wyprowadzania regałów z tacami nie jest zintegrowany z elementami konstrukcji hali, przez co urządzenie jest wygodniejsze w przypadku zmiany ustawienia. Suszarnia liofilizacyjna Easy Freeze Dryer znajduje zastosowanie do szerokiej gamy produktów i wydajności. W tym owoców, jagód, warzyw, mięsa, owoców morza, bloków zup, potraw z ryżu i wielu innych.

Korzyści

  • Nieporównywalny z innymi metodami suszenia efekt końcowy: zawartość wody do 0,5-1%,
  • Niezmieniona struktura produktu, bardzo długi okres przydatności do spożycia.
  • Dzięki pracy na względnie niskich temperaturach i ciśnieniach- zachowanie delikatnych cech organoleptycznych produktu.
  • Wysoka skuteczność- ta metoda liofilizacji skraca czas suszenia nawet o 15-25% przy mniejszym zużyciu energii.
  • Bezpieczeństwo higieniczne – pełne opróżnienie i dostęp umożliwiający mycie wszystkich elementów i powierzchni.
  • Wszystkie etapy procesu suszenia zostały zaprojektowane w taki sposób, aby umożliwić prostą, szybką i efektywną obsługę oraz konserwację.

Włoska firma Pigo Srl specjalizuje się w urządzeniach do zamrażania, liofilizacji i suszenia, a także w urządzeniach do przetwarzania owoców i warzyw.