Maszyny i urządzenia do formowania słodyczy pobierają zmieszane składniki receptury i formują je w odpowiedni kształt, podając je do następnego etapu procesu. Składniki produktów cukierniczych można formować praktycznie w dowolnym kształcie lub rozmiarze, a dzięki nowoczesnym maszynom można szybko i łatwo dostosować i modyfikować wzorce formowania między zmianami brygad lub partii. Formowanie może odbywać się w postaci indywidualnie ukształtowanych porcji, produkcji ciągłych pasm lub tabliczek, tworzenia pigułek/tabletek lub łączenia składników w batony lub porcje o podobnym kształcie.
Firma Vekamaf dysponuje wieloletnim doświadczeniem w zakresie doradztwa dla branży cukierniczej i piekarskiej w tematyce najnowszych technologii formowania. Współpracujemy z najbardziej innowacyjnymi na świecie producentami maszyn formujących, dzięki czemu zawsze jesteśmy w stanie zaoferować rozwiązania technologiczne poprawiające wydajność, obniżające koszty i utrzymujące lub zwiększające jakość produktu. Możemy wspomóc Państwa w doborze sprzętu, który będzie bezproblemowo współpracował z Państwa istniejącą linią produkcyjną, lub też doradzić w temacie stworzenia nowych, dedykowanych linii, które pozwolą w najwyższym stopniu skorzystać z możliwości ograniczenia zużycia energii i zwiększenia wszechstronności produkcji.
Czytaj dalejPROTAB™ 300, to rotacyjna tabletkarka odpowiednia do prac badawczo-rozwojowych oraz produkcji małych i średnich partii....
Suszarnie sublimacyjne umożliwiają uzyskanie nieporównywalnie niższej zawartości końcowej wody w produkcie i wyższej jego jakość....
Suszenie termiczne, przy pomocy medium zewnętrznego jest często procesem długotrwałym, gdyż jest hamowane poprzez opór...
Suszenie jest procesem energochłonnym. Wygodny, efektywny i dający wyrównaną jakość proces ciągły wiąże się z...
Suszone produkty spożywcze ze względu na swoją naturalność i trwałość znajdują uznanie na rynku. Niektóre...
Produkty proszkowe mają tendencję do sklejania się podczas suszenia próżniowego. Jest to dodatkowy etap w...
Konwencjonalne suszarnie próżniowe z mieszadłami koncentrycznymi są nieefektywne i mogą powodować znaczne naprężenia mechaniczne i...
Suszarnie próżniowe z mieszadłem mogą być trudne do czyszczenia, co sprawia, że nie nadają się...
Suszenie próżniowe są stosowane do usuwania wilgoci z delikatnych materiałów. Suszenie małych partii w laboratorium...
Szafkowe suszarnie tacowe mogą być problematyczne w czyszczeniu, co utrudnia ich użytkowanie w przypadku zastosowania...
Powlekanie nasion polega na pokrywaniu ich zewnętrznej strony płynami, substancjami biologicznymi, chemicznymi i roztworami w...
Suszenie sublimacyjne jest procesem kosztownym i sprawiającym trudności. Podczas pracy z produktami nutraceutycznymi wymagane jest...
Firma Vekamaf dysponuje szeregiem najnowocześniejszych maszyn do nakładania czekolady, które można dobrać do każdego środowiska produkcyjnego. Należą do niego urządzenia od elastycznych depozytorów o małej wydajności przeznaczonych do produkcji partiami z funkcją szybkiej zmiany parametrów do depozytorów o wysokiej wydajności do pracy w cyklu ciągłym, które oferują wyższą energooszczędność i maksymalną niezawodność.Oferujemy także maszyny do nakładania pozwalające wytwarzać szeroką gamę nadziewanych i litych wyrobów czekoladowych, w tym najwyższej jakości delikatnych produktów wytwarzanych małymi partiami.
Wszystkie maszyny są zaprojektowane w sposób umożliwiający ich szybkie i łatwe czyszczenie w celu utrzymania standardów higieny i skrócenia czasu przestojów na rutynowe czyszczenie lub zmianę produktu. W celu wytwarzania batonów i tabliczek z wielu składników możemy zaoferować pełną gamę urządzeń do formowania pasm, które dzięki możliwości pracy z od 1 do 3 pasm mieszanek składników mogą realizować najbardziej skomplikowane receptury. Nasz asortyment wysokowydajnych maszyn do cięcia pasm i tabliczek pozwoli zwiększyć wydajność formowania batonów, pasków i innych kształtów produktów końcowych. Staramy się być dla naszych klientów inspirującym partnerem do rozmów i stale wyszukujemy nowych trendów i innowacji.
Ściśle współpracujemy z siecią dobranych międzynarodowych partnerów. Nasi inżynierowie przechodzą cykliczne szkolenia z najnowszych technologii formowania dla branży spożywczej. Pomagamy w poprawie efektywności i wszechstronności linii produkcyjnych wyrobów cukierniczych z jednoczesnym zachowaniem lub podniesieniem jakości gotowego produktu i obniżeniem kosztów zużycia energii. Chętnie dowiemy się więcej o wyzwaniach, z jakimi Państwo się mierzą, po to by skontaktować Państwa z właściwym ekspertem!