Przemysłowe procesy spożywcze związane z obróbką termiczną składników często dla uzyskania najwyższej jakości produktu wymagają specjalistycznego chłodzenia. Procesy obejmujące gotowanie, pieczenie lub roztapianie składników mogą w późniejszym etapie wymagać schłodzenia, zanim będzie można zrealizować kolejne etapy produkcji. Niektóre ze składników wymagać mogą wyższych temperatur w celu transportu lub formowania, a następnie konieczne jest ich schłodzenia w celu zestalenia się lub przywrócenia stanu o pożądanej lepkości. Istnieje wiele metod chłodzenia, takich jak chłodzenie powietrzem w obiegu wymuszonym, metody chłodnicze oraz mieszanie w temperaturze otoczenia. Metody te mogą być zrealizowane z użyciem przenośników taśmowych, w bębnach, komorach i innych obudowach pozwalających utrzymać wydajność chłodzenia.
Obecni w firmie Vekamaf inżynierowie mają wieloletnie doświadczenie i chętnie służą pomocą w wyborze najnowszych technologii chłodzenia w branży spożywczej i cukierniczej. Jesteśmy gotowi zainwestować swój czas w zrozumienie wyzwań produkcyjnych u naszych klientów. A ponieważ współpracujemy z najbardziej innowacyjnymi producentami sprzętu na świecie, zawsze będziemy w stanie doradzić w zakresie najnowszych technologii chłodzenia, które pozwolą uzyskać poprawę jakości i wydajności, z jednoczesnym obniżeniem kosztów. Dbamy o to, aby nasz sprzęt chłodzący pracował bezproblemowo z istniejącymi liniami, umożliwiając uzyskanie dzięki nowej technologii chłodzenia szybkiego zwrotu z inwestycji.
Czytaj dalejMieszadło dedykowane do kontenerów IBC. Idealne do mieszania dużych ilości cieczy z cieczą, oleju z...
Mrożenie wielkotonażowe wymaga zwykle zaangażowania urządzeń znacznych rozmiarów zajmujących dużą powierzchnię produkcyjną. Wymóg wysokiej wydajności...
Autoklaw do sterylizacji jest kluczowym urządzeniem w liniach produkcyjnych konserw. Przeprowadza on sterylizację, która zapewnia...
Produkty proszkowe mają tendencję do sklejania się podczas suszenia próżniowego. Jest to dodatkowy etap w...
Jednym z największych wyzwań podczas produkcji pasty do zębów jest dyspergowanie i mieszanie proszków w...
Receptury przy produkcji kremów lub maści mogą mieć postać emulsji woda w oleju (w/o) lub...
Produkcja kremów, sosów, ragout, mieszanek gotowych do pieczenia i gotowych produktów wymaga etapów mieszania, ogrzewania...
Kociołki i mieszalniki do sosów tradycyjnie projektuje się pod jeden konkretny proces. Oznacza to, że...
Chcąc dokładnie wymieszać produkty spulchniane, należy liczyć się z koniecznością zmniejszenia objętości zawartego w mieszance...
Produkty cukiernicze i piekarnicze najwyższej jakości wymagają sposobu na wydajne i sprawne mieszanie ciast, kremów...
Wydajne i skuteczne mieszanie twardych mas lub produktów o wysokiej lepkości typu guma do żucia...
Dokładne wymieszanie ciast rzadkich, kremów i innych delikatnych sosów i emulsji wymaga długiego czasu, co...
Firma Vekamaf ma długą tradycję doradzania branży czekoladowej i cukierniczej, dysponujemy także doświadczeniem w doradztwie w zakresie tuneli do chłodzenia czekolady zapewniających najwyższą jakość przy produkcji o każdej skali. Oprócz udoskonalania wydajności chłodzenia jesteśmy także gotowi służyć poradą w zakresie najnowszych energooszczędnych tuneli, które pozwolą obniżyć zużycie i koszty energii. Możemy dostarczyć specjalistyczne rozwiązania chłodzące, w tym chłodnice bębnowe do karmelu i innych mieszanek/mas miękkich, które w celu utrzymania najlepszej jakości wymagają specjalnego sprzętu obróbkowego. W przypadku przedsiębiorców przetwarzających surowe kakao oferujemy najnowocześniejsze urządzenia do chłodzenia kakao, w których dzięki szybkiemu schładzaniu ziaren uzyskuje się doskonałe rezultaty prażenia.
Oferujemy szeroką gamę chłodni taśmowych dostosowanych do wszystkich wielkości produkcji, które pozwalają na prowadzenie procesów oblewania lub powlekania z optymalną wydajnością i najwyższą jakością produktu. Staramy się być dla naszych klientów inspirującym partnerem do rozmów i stale wyszukujemy nowych trendów i innowacji. Ściśle współpracujemy z siecią dobranych międzynarodowych partnerów. Nasi inżynierowie przechodzą cykliczne szkolenia z najnowszych technologii chłodzenia w produkcji spożywczej. Pomagamy w ulepszeniu wydajności i jakości suszenia na liniach produkcyjnych przy jednoczesnym obniżeniu kosztów energii. Chętnie dowiemy się więcej o wyzwaniach, z jakimi Państwo się mierzą, po to by skontaktować Państwa z właściwym ekspertem!