Mieszalnik do spulchniania do mas cukierniczych i piekarskich

Chcąc dokładnie wymieszać produkty spulchniane, należy liczyć się z koniecznością zmniejszenia objętości zawartego w mieszance powietrza. Niestety najczęściej oznacza to pogorszenie jakości produktu. Wykorzystanie dedykowanego mieszalnika o wysokich parametrach z precyzyjną regulacją temperatury i wtryskiem powietrza/azotu pozwoli uzyskać najwyższą jakość mas typu nadzienia, musy, kremy i pianki.

Mieszalnik ciągły ze spulchnianiem do zwiększenia objętości produktu i poprawy jego struktury

Mieszalnik ciągły CAM firmy Tonelli (Continuous Aerating Mixer) został precyzyjnie zaprojektowany pod kątem swojego głównego przeznaczenia – podnoszenia jakości spulchnianych mieszanek produktowych.
Pionowa konstrukcja pozwala na optymalne dozowanie przez głowicę aeracyjną, a łatwo wymieniane głowice mieszające sprzyjają szybkiemu ich dobieraniu według rodzaju produktu.
Nieruchome mieszadło stacjonarne jest pokryte podwójnym płaszczem w celu precyzyjnej regulacji temperatury i w konsekwencji poprawy jakości produktu poprzez wymuszone chłodzenie wodne.
Wirniki i stator w celu uzyskania niezbędnej wytrzymałości wykonane poprzez skrawanie jako jednoczęściowe, bez łączeń lub spoin spawanych. Oprócz łatwości czyszczenia taka konstrukcja oferuje maksymalną wytrzymałość, wysoką trwałość podzespołów i minimum przestojów konserwacyjnych.
Dzięki zawartym w mieszalniku Tonelli CAM zaawansowanym funkcjom sterowniczym można w nim przygotowywać złożone oraz specjalistyczne produkty. Na przykład składniki ciekłe można wprowadzać bezpośrednio przez głowicę aeracyjną, można także wprowadzać składniki ciekłe lub stałe przed urządzeniem bez wpływu na jakość spulchniania (na przykładu barwniki spożywcze, galaretki, itp.). Mieszalnik CAM został zaprojektowany, aby oferować wysoką precyzję sterowania wtryskiem powietrza/azotu oraz temperaturą produktu, dzięki czemu użytkownik ma pełną kontrolę na jakość produktu.

KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA

  • Technologia oferująca wszechstronność, co oznacza wydajną pracę przy wytwarzaniu szerokiej gamy produktów
  • Łatwy do czyszczenia, dogodny dostęp do podzespołów przy konserwacji oznacza skrócenie czasu przestojów
  • Wysoka precyzja sterowania wprowadzaniem powietrza, doskonała kontrola nad temperaturą oraz wtryskiem składników
  • Łatwość dodawania barwników, zawieszonych składników stałych, itp. w celu uzyskiwania skomplikowanych kompozycji produktów bez pogorszenia jakości aeracji.

 

Tonelli Group S.p.A. (http://www.tonelli.it/company/) is an experienced manufacturer of complete plants for the Bakery industry worldwide.