Pasteryzacja przy pomocy pary lub innych nośników ciepła ma swoje ograniczenia co skutkuje nierównomiernym efektem technologicznym. Zbyt duże różnice temperatur mogą powodować zmiany białek i innych cennych składników, czyli w konsekwencji jakości produktu. Skala problemu zależy od konsystencji produktu, wrażliwości, cech fizykochemicznych, wymiarów itp. Ogrzewanie z zewnątrz do środka produktu spowalnia opór termiczny materii. Dodatkowym problemem jest często także opakowanie.
Rozwiązaniem powyższych problemów może być technologia fal radiowych, oparta na zasadzie działania pola elektromagnetycznego na wodę zawartą w produkcie. Pod wpływem częstotliwości radiowych cząsteczki wody ulegają wibracji i rotacji wytwarzając natychmiast ciepło endogeniczne w całej masie, dzięki czemu cały proces jest znacznie szybszy niż konwencjonalne metody suszenia. Głębokość penetracji fal w zakresie 0,5-1m daje tej metodzie przewagę nad innymi, w tym również nad technikami mikrofalowymi. Opakowanie nie stanowi istotnej bariery.
Efekt cieplny wynika jedynie z ruchu molekuł wody, przez co cechy biologiczne, chemiczne, sensoryczne i odżywcze produktów spożywczych nie ulega zmianie, co warunkuje zgodność z przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności. Częstotliwość radiowa jest z powodzeniem stosowana w przemyśle spożywczym od lat 80-tych. Proces ten jest bezpieczny dla obsługi i może być precyzyjnie kontrolowany. Produkt umieszczony na taśmie tunelu przemieszcza się z kontrolowaną, regulowaną, zależną od produktu prędkością. Poddawany jest działaniu pola o częstotliwości 27,12 MHz , wytworzonego przez triodę. Pasteryzacja/ sanityzacja odbywa się w zadanej temperaturze odpowiednio do wymagań.
Tunel do pasteryzacji posiada wielkość dostosowaną do charakterystyki fizycznej produktu, wymaganej temperatury i czasu procesu. Posiada budowę modułową, czyli składa się z jednego lub kilku modułów tunelowymi o mocy RF od 5 do 85 kW. Oprogramowanie PLC zapewnia łatwą i bezproblemową integrację z w pełni zautomatyzowanymi liniami produkcyjnymi. Jest pełna kontrola energii absorbowanej z dokładnością do <1%, poprzez prędkość przenośnika, napięcie i wysokość elektrody.
Niejonizujące fale o częstotliwości radiowej są wykorzystywane do dezynfekcji, sanityzacji lub pasteryzacji produktów przy zachowaniu wszystkich ich właściwości fizycznych i sensorycznych. Technologia szczególnie często stosowana dla: zbóż, nasion roślin strączkowych, ryżu, kukurydzy, ziół, mąki, makaronu w opakowaniach.
RF Systems jest producentem urządzeń wykorzystujących fale radiowe w procesach rozmrażania, suszenia, pasteryzacji, głównie dla przemysłu spożywczego i tekstylnego