Ziarna po zmieleniu wymagają dalszego zmniejszenia wielkości cząstek, zanim będzie można je umieścić w konszy dla dalszej obróbki. Mielenie może generować nadmierne ilości ciepła, nie będące bez wpływu na aromat gotowego produktu.
Pięciowalcowy młyn rozdrabniający firmy JAF INOX służy do niezwykle dokładnej redukcji wielkości cząstek masy kakaowej, czekoladowej, mas i kremów czekoladopodobnych. Pięć utwardzanych, precyzyjnych walców z polerowanej stali zapewnia równomierny rozkład wielkości cząstek. Walce są chłodzone przez układ chłodzący z cyfrową regulacją wody chłodzącej. Możliwa jest także regulacja przepływu wody przez każdy z walców za pomocą zaworów regulacyjnych. Walce są napędzane przez silnik o mocy 20 KM wyposażony w cyfrowy sterownik pozwalający na zmianę prędkości pracy. Dzięki regulacji odległości między walcami można przystosować sposób pracy rozdrabniacza tak, aby uzyskać pożądane właściwości reologiczne. Na piątym walcu zamontowany jest regulowany skrobak. Rozdrabniacz walcowy charakteryzuje się łatwą do czyszczenia, higieniczną budową, a wszystkie elementy w kontakcie z produktem są wykonane ze stali nierdzewnej. Automatyczny układ dozujący jest dostępny jako opcja dodatkowa. Rozdrabniacze firmy JAF INOX są dostępne w trzech wielkościach: O wymiarach 10 cm x 20 cm i wydajności 20-30 kg/godz., 20 cm x 50 cm i wydajności 80-120 kg/godz. oraz 20 cm x 80 cm i wydajności 100-150 kg/godz.
KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA:
Firma Jaf Inox stanowiąca część koncernu Royal Duyvis Wiener Group to producent zaawansowanych urządzeń do przetwarzania czekolady na mniejszą skalę. |