Urządzenie kontrolne umożliwia wykrycie końcowego poziomu napełnienia w pojemniku, nawet w przypadku obecności piany. Pozwala to na ochronę marki i zapobiega sporom prawnym wynikającym z dystrybucji produktów niezgodnych z wymogami. Wraz z rozwojem świata cyfrowego i wzrostem świadomości konsumentów na temat standardów produktu, nawet w branży napojów wiedza o wizerunku marki jest na wyciągnięcie ręki.
CL700-HF firmy FTsystem umożliwia wykrywanie poziomu napełnienia szklanych lub plastikowych pojemników przy użyciu technologii wysokiej częstotliwości. Woda, napoje bezalkoholowe, soki, herbata, piwo, wina, alkohole wysokoprocentowe, mleko i inne produkty, to niektóre artykuły analizowane przez CL700-HF. W zależności od charakterystyki produktu i pojemnika mają zastosowanie również technologie rentgenowskie (RX) i podczerwień (IR). Gdy pojemnik przechodzi przez czujnik, emiter generuje sygnał o wysokiej częstotliwości, który jest wykrywany przez odbiornik. Sygnał przechodzi przez ciecz, a ta modyfikuje częstotliwość sygnału. Ta zmiana częstotliwości pozwala na pomiar poziomu napełnienia. W porównaniu do technologii rentgenowskiej, zaletą wysokiej częstotliwości jest to, że może ona wykryć ilość piany, mierząc tym samym prawdziwy poziom napełnienia (po rozpuszczeniu piany). Nie będzie generować błędnego odrzucenia. System mierzy oddzielnie poziom cieczy i ilość piany, a po przetworzeniu tych dwóch pomiarów określa prawdziwy poziom napełnienia.
Firma FT system jest zlokalizowana we Włoszech i specjalizuje się w produkcji maszyn inspekcyjnych dla przemysłu spożywczego i napojów.
Nazwa pliku | Rodzaj pliku | Rozmiar pliku |
---|---|---|
FT system_Inline fill-level control for beverages_CL700-IoT_catalogue.pdf | 0.11 MB | |
FT system_Inline fill-level control for beverages_CL700-IoT_presentation.pdf | 0.82 MB |