Konszowanie odgrywa istotną rolę w rozwijaniu smaku czekolady. Prowadzenie prób laboratoryjnych i prace rozwojowe wymagają zastosowania mniejszej konszy pozwalającej precyzyjnie sterować parametrami procesowymi.
Konsza Lab Conche firmy JAF INOX idealnie sprawdzi się w małych porcjach i w pracy laboratoryjnej z użyciem czekolady każdego rodzaju. Specjalna konstrukcja i silnik o mocy 3 KM pozwala na mieszanie w kierunku zgodnym i przeciwnym do ruchu wskazówek zegara z wysokimi siłami ścinającymi, dzięki czemu możliwe jest osiągnięcie jednorodnej masy bez stosowania dodatków. Konsza laboratoryjna jest wyposażona w podgrzewacz elektryczny o mocy 1,2 kW oraz sterownik temperatury PID z dokładnością regulacji 0,1°C. Monitorowanie w sposób ciągły temperatury wody i produktu odbywa się w oparciu o czujniki PT-100. Konsza laboratoryjna jest wyposażona w mikrowyciąg w celu odprowadzania substancji lotnych. Możliwy jest także ich odpływ swobodny poprzez otwarcie pokrywy/kratki. Konsza posiada konstrukcję ze stali nierdzewnej i charakteryzuje się wydajnością10 kg/wsad.
KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA:
Firma Jaf Inox stanowiąca część koncernu Royal Duyvis Wiener Group to producent zaawansowanych urządzeń do przetwarzania czekolady na mniejszą skalę. |