Stojąc przed koniecznością wytwarzania na mniejszej linii produkcyjnej szerokiej gamy produktów z czekolady wiadome jest, że większe maszyny nie zapewnią korzystnego zwrotu z nakładów. Potrzebny jest produkt zaprojektowany od podstaw do elastycznej produkcji małoskalowej pełnej i nadziewanej czekolady, batonów, pralin i innych.
Ten zaprojektowany do użytku w produkcji na średnią skalę system Aasted Nilshot jest na tyle prosty w użyciu, że może go obsługiwać każdy operator, a jednocześnie dysponuje on technologiami pozwalającymi wytwarzać szeroką gamę produktów. Oprócz czekolad pełnych i nadziewanych, Nilshot może wytwarzać produkty 2-warstwowe, długie batony nadziewane, okrągłe i owalne trufle czekoladowe, praliny i wiele innych produktów.
Konstrukcja z 24 tłoczkami może wytwarzać do 150 kg produktów na godziny, a możliwość indywidualnego doboru używanych tłoczków oferuje maksymalną wydajność produkcji. Depozytor Aasted Nilshot może pracować z wieloma rodzajami form, a za pomocą prostego interfejsu maszynowego operator może łatwo przywołać szeroką gamę receptur.
Dla ograniczenia czasu przestojów depozytora Nilshot został zaprojektowany i wykonany pod kątem łatwości konserwacji i czyszczenia z użyciem stali nierdzewnej i aluminium. Przemyślane funkcje, takie jak obrotowy ekran zabezpieczający umożliwiają na szybki dostęp do strefy tłoków bez stwarzania zagrożenia dla operatora.
Urządzenie można łatwo rozszerzyć o moduł przenośnika wstrząsanego. Służy on do wstrząsania formami w dwóch osiach dla usunięcia pęcherzyków powietrza i umożliwienia pełnego wypełnienia formy. Ten dodatkowy moduł można łatwo połączyć z depozytorem Nilshot oraz szybko i łatwo przystosować do wszystkich rodzajów form.
Aasted (http://www.aasted.eu) produkuje maszyny do temperowania, depozytory, oblewarki, tunele chłodnicze i linie do formowania.