Wykorzystanie zjawiska intensyfikacji procesu parowania przy zredukowanym ciśnieniu pozwala na prowadzenie procesu w sposób łagodniejszy i przy niższej temperaturze. W mniejszym stopniu ulegają zmianom cechy jakościowe produktu oraz skraca się czas procesu.
Dla niektórych produktów można uzyskać efekty jakościowe zbliżone do liofilizacji, przy mniejszych nakładach energetycznych. Urządzenia pracują w tej technologii zarówno w sposób cykliczny jak i ciągły. Metoda stosowana jest do produktów trudnych do wysuszenia w inny sposób jak np. substancje półpłynne lub wrażliwe na temperaturę jak w przypadku składników aktywnych w farmacji, chemikaliów i produktów spożywczych. Znajduje zastosowanie do łagodnego suszenia ciekłych koncentratów z utworzeniem granulatu lub proszku i substancji o wysokiej lepkości. W niektórych urządzeniach stosuje się także ruch produktu celem przyspieszenia wyrównania wilgotności, poprawy warunków wymiany ciepła, nadania produktowi odpowiedniej, jednorodnej formy i finalnie przyspieszenia procesu. Dodatkowo suszenie tą metodą może być prowadzone w warunkach eliminujących szkodliwy wpływ tlenu na jakość produktu. Jest też skutecznym sposobem suszenia, kiedy tradycyjny sposób jest mało skuteczny lub trwa zbyt długo.
Szeroki wybór urządzeń umożliwia dopasowanie do wymagań produktu i technologii.