W celu zachowania swojej przewagi na rynku kluczowe jest zaangażowanie w badania i rozwój. Dotyczy to zarówno opracowywania nowych produktów na rynek spożywczy, jak i utrzymanie lub udoskonalenie jakości swojej dotychczasowej produkcji. Działania badawczo-rozwojowe w branży spożywczej wymagają maszyn, które będą w stanie dokładnie odwzorować procesy stosowane w pełnoskalowym środowisku produkcyjnym, a jednocześnie charakteryzować się będą mniejszymi gabarytami i wydajnością dostosowaną do prac w laboratorium i przy badaniach. Urządzenia do prac badawczo-rozwojowych muszą pozwalać na przetwarzanie szarż produktu o małej wielkości, zapewniać możliwość analizy i pomiaru wskaźników jakościowych produktu oraz wspomagać skonstruowanie linii pilotażowych, które będą pozwalać na dokładne zwiększenie skali procesu. W Vekamaf rozumiemy wpływ badań i rozwoju na sukces naszych klientów. Nasi inżynierowie współpracują z najlepszymi na świecie dostawcami urządzeń badawczych dla branży spożywczej i są w stanie dostarczyć sprzęt najlepiej dopasowany do potrzeb naszych klientów. Jesteśmy gotowi poświęcić czas na zrozumienie potrzeb naszego klienta tak, aby zaoferować i dostarczyć rozwiązania, które nie tylko sprawnie zintegrują się z istniejącymi procesami R&D, lecz także pozwolą na uzyskanie znacznie lepszych rezultatów. Możemy pomóc w rozpoznaniu oferowanych, często skomplikowanych opcji tak, aby móc wybrać najlepsze urządzenia do prac badawczo-rozwojowych dla danego środowiska produkcyjnego.
Czytaj dalejZbiorniki Adelpi o pojemności od 20 do 240 l z wysokiej jakości materiałów (stal nierdzewna...
PROTAB™ 300, to rotacyjna tabletkarka odpowiednia do prac badawczo-rozwojowych oraz produkcji małych i średnich partii....
Mieszadło dedykowane do kontenerów IBC. Idealne do mieszania dużych ilości cieczy z cieczą, oleju z...
Tunele bazujące na zasadzie zamrażania produktów w stanie fluidalnym wprowadziły już wiele lat temu nową...
Urządzenia do mrożenia pracujące w sposób tradycyjny to zwykle dużych rozmiarów tunele lub spirale, w...
Podstawowym problemem w procesie zamrażania są zmiany jakościowe wynikające z dehydratacji, działania dużych kryształów na...
Jednym ze sposobów na poprawę zdolności kiełkowania nasion roślin uprawnych i warzywnych jest etap procesu...
Skuteczność kiełkowania nasion zależy od takich czynników jak rodzaj nasion, stopień czystości, a w szczególności...
Stacje hodowlane pracują nad poprawą zdolności wysiewu nasion, ale brak właściwego procesu czyszczenia może mieć...
Każda odmiana nasion ma swoje optymalne warunki wzrostu - temperaturę, oświetlenie oraz cykl dnia i...
Producenci, którzy posiadają oddzielne stacje napełniania i zamykania, mogą doświadczyć niższej wydajności z powodu wydłużonego...
Jednym z produktów podatnych na utlenianie są orzechy, które zawierają kwasy tłuszczowe nienasycone. Producent orzechów...
Jesteśmy gotowi pomóc w pozyskaniu właściwego sprzętu spośród wielkiej liczby dostępnych opcji, włącznie z umożliwieniem pełnego odtworzenia całych procesów produkcyjnych, od testowania i przygotowania surowców wyjściowych do rozdzielania, dystrybuowania lub pakowania gotowego produktu. Vekamaf może dostarczyć Państwu urządzenia do przetwarzania składników w skali laboratoryjnej, takie jak młynki, rozcieracze, mieszalniki i suszarnie bębnowe, dzięki którym będziecie Państwo mogli przetestować wpływ jakości produktu na różne procesy przygotowawcze. Takie pracujące na mniejszą skalę maszyny pozwolą otrzymać rezultaty, które będzie można przenieść na produkcję pełnoskalową i zaprojektować oraz przetestować całe linie produkcyjne przed podjęciem decyzji o rozpoczęciu inwestycji. Z chęcią doradzimy Państwu w zakresie urządzeń do badania jakości produktu, w szczególności do delikatnych produktów, w przypadku których procesy na skalę produkcyjną mogą mieć ogromny wpływ na wygląd, smak, aromat lub wrażenia, jakie produkt pozostawia w ustach. Dla przykładu nasza gama analizatorów czekolady, temperometrów oraz testerów do proszku pozwoli zaprojektować linie do produkcji wyrobów cukierniczych wysokiej jakości, a następnie monitorować rezultaty ich pracy w ramach bieżącej i nieustannej kontroli jakości. Jeżeli Państwa proces produkcyjny obejmuje etapy destylacji lub ekstrakcji, udzielimy Państwu porady w zakresie najnowocześniejszych pilotażowych instalacji destylacyjnych i ekstrakcyjnych, z pomocą których uzyskacie Państwo precyzyjne i dokładne wyniki dające się przenieść na procesy produkcyjne w pełnej skali. Przy przeprowadzaniu testów istotne jest, aby warunki w laboratorium precyzyjnie odwzorowywały środowisko produkcyjne. Nasza gama osuszaczy powietrza oraz suszarek sublimacyjnych i konwencjonalnych gwarantuje, że rezultaty testów i badań za każdym razem z dobrą dokładnością przejdą próbę zwiększenia skali. Staramy się być dla naszych klientów inspirującym partnerem do rozmów i stale wyszukujemy nowych trendów i innowacji. Ściśle współpracujemy z siecią dobranych międzynarodowych partnerów. Nasi inżynierowie przechodzą cykliczne szkolenia z technologii R&D dla produkcji spożywczej. Pomagamy zakładom produkcyjnym zaprojektować i przetestować nowe metody produkcji i nowe produkty oraz utrzymać najwyższy poziom kontroli i badań jakości. Chętnie dowiemy się więcej o wyzwaniach, z jakimi Państwo się mierzą, po to by skontaktować Państwa z właściwym ekspertem!