Prażenie | Maszyny i urządzenia | Spożywczy

Prażeniem nazywamy metodę obróbki cieplnej surowych składników, w której wykorzystywane jest ciepło dostarczone bez pośrednictwa wody. Poddawany prażeniu produkt jest w całości otoczony przez gorące powietrze, a proces odbywa się w pewnego rodzaju zamkniętym piekarniku i odbywa się z niezwykle równomiernym dostarczaniem ciepła. Jego przebieg można dodatkowo uskutecznić poprzez spowodowanie ruchu obrotowego lub przechylania piekarnika lub znajdującego się w jego wnętrzu produktu.

Prażenie stosowane jest w celu doprowadzenia surowców do stanu, w którym będzie można je umieścić w produkcie końcowym (tak jak w przypadku kawy lub kakao) lub w celu ulepszenia smaku produktów poprzez karmelizację i brązowienie powierzchni (tak jak w przypadku orzechów).

Firma Vekamaf może poszczycić się doświadczeniem w oferowaniu najnowocześniejszych technologii prażenia dla przemysłu spożywczego, ze szczególną specjalizacją w dziedzinie urządzeń do prażenia kakao, kawy i orzechów. Utrzymujemy współpracę z wiodącymi producentami urządzeń do prażenia, dzięki czemu mamy ciągły dostęp do nowych osiągnięć techniki. Dzięki współpracy z naszymi klientami możemy w pełni zrozumieć występujące u nich wyzwania stawiane procesom prażenia. Dzięki temu jesteśmy w stanie dostarczyć rozwiązania, które można bezproblemowo zintegrować z ich istniejącymi liniami produkcyjnymi.

Czytaj dalej
Znalezione rozwiązania: 26 według Twoich kryteriów wyboru.
  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Maszyna do polerowania nasion roślin uprawnych i warzyw

Maszyna do polerowania nasion roślin uprawnych i warzyw

Jednym ze sposobów na poprawę zdolności kiełkowania nasion roślin uprawnych i warzywnych jest etap procesu...

Laboratoryjna maszyna do szczotkowania (czyszczenia) nasion

Laboratoryjna maszyna do szczotkowania (czyszczenia) nasion

Stacje hodowlane pracują nad poprawą zdolności wysiewu nasion, ale brak właściwego procesu czyszczenia może mieć...

Autoklaw do sterylizacji w puszkach

Autoklaw do sterylizacji w puszkach

Autoklaw do sterylizacji jest kluczowym urządzeniem w liniach produkcyjnych konserw. Przeprowadza on sterylizację, która zapewnia...

Magnetyczny separator nasion

Magnetyczny separator nasion

Bardzo trudno jest oddzielić nasiona z pęknięciami lub wgłębieniami od nasion nieuszkodzonych. Można to zrobić...

Maszyna do czyszczenia nasion

Maszyna do czyszczenia nasion

Jakość nasion i ziaren zaczyna się pogarszać po ich zebraniu. Dlatego tak ważne jest, aby...

Oczyszczanie ścieków metodą DAF

Oczyszczanie ścieków metodą DAF

Branża spożywcza i napojów wymaga całkowitego usunięcia zawiesiny ogólnej (TSS), materii organicznej w formie biochemicznego...

Oczyszczanie ścieków metodą EGSB

Oczyszczanie ścieków metodą EGSB

Jeżeli szukasz kompaktowego i trwałego rozwiązania do usuwania zanieczyszczeń organicznych ze swoich ścieków przemysłowych i...

Aerobowe oczyszczanie ścieków metodą SBR

Aerobowe oczyszczanie ścieków metodą SBR

W branży o ściśle uregulowanych parametrach odprowadzanych ścieków praktycznie niemożliwe jest zaprojektowanie oczyszczania przebiegającego w...

Anaerobowe oczyszczanie ścieków metodą UASB

Anaerobowe oczyszczanie ścieków metodą UASB

Do usuwania związków organicznych ze ścieków najlepszym rozwiązaniem jest metoda UASB z zawieszonym osadem i...

Biologiczny skruber do usuwania siarkowodoru

Biologiczny skruber do usuwania siarkowodoru

Surowy biogaz powstający przy fermentacji (na przykład w procesie beztlenowym) składa się w około 60%...

Skruber do usuwania siarkowodoru z biogazu

Skruber do usuwania siarkowodoru z biogazu

Surowy biogaz powstający przy fermentacji (na przykład w procesie beztlenowym) składa się w około 60%...

System anaerobowego przetwarzania odpadów na energię

System anaerobowego przetwarzania odpadów na energię

Branża spożywcza generuje olbrzymie ilości odpadów. Powstają one zarówno w zakładach produkcyjnych i centrach dystrybucyjnych,...

  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Nie jesteś pewien czego szukasz?        
Zadzwoń do nas i powiedz, jaki proces Cię interesuje! Każde wyzwanie produkcyjne jest inne.
Jeśli nie będziemy mogli Ci pomóc, pomożemy znaleźć partnera, który może to zrobić.

Technologia prażenia składników w produkcji spożywczej

Oferujemy i dostarczamy szeroki wybór specjalistycznych urządzeń do prażenia dla określonych obszarów przemysłu spożywczego. Dla przykładu gamę oferowanych przez nas cylindrycznych i sferycznych prażalników czekolady zaprojektowano specjalnie pod kątem doskonale jednorodnych rezultatów i wysokiej jakości produktu. Prażenie kawy jest kolejnym procesem specjalistycznym. Firma Vekamaf może doradzić Państwu przy doborze prażalników do kawy o każdej wydajności, od „sklepowych” prażalników ekspozycyjnych, które wywołują pozytywne uczucia u klientów, po prażalniki przemysłowe o wydajnościach godzinowych do 3000 kg, przeznaczonych do uzyskiwana maksymalnej wydajności przy najwyższej jakości. Dysponujemy także sprzętem o wszelkich pośrednich zakresach wydajności. Chcąc zaoferować kompletne rozwiązanie do produkcji cukierniczej na małą skalę możemy dostarczyć kompletne linie czekoladowe do produkcji na zasadzie „od ziaren do batonów”, mogące pracować z partiami o wielkości od 10 kg do 200 kg.

Dla wytwórców pracujących na małych partiach jesteśmy w stanie dostarczyć kompletne rozwiązanie produkcyjne - od zastosowania laboratoryjnego przy komponowaniu produktów po kompletne linie produkcyjne „pod klucz”, obejmujące sekcje nakładania i schładzania. Jeśli poszukujecie Państwo wszechstronnych maszyn będących w stanie pracować z wieloma rodzajami składników, mamy do zaoferowania kompaktowy prażalnik. Jest on łatwy w użyciu i może być używany do obróbki szerokiej damy orzechów, śruty i ziaren w procesach różnego rodzaju.

Staramy się być dla naszych klientów inspirującym partnerem do rozmów i stale wyszukujemy nowych trendów i innowacji. Ściśle współpracujemy z siecią dobranych międzynarodowych partnerów. Nasi inżynierowie przechodzą cykliczne szkolenia z najnowszych technologii prażenia dla produkcji spożywczej. Pomagamy producentom udoskonalić jakość i smak stosowanych przez nich prażonych składników, jednocześnie umożliwiając redukcję kosztów energii i podwyższenie produktywności. Chętnie dowiemy się więcej o wyzwaniach, z jakimi Państwo się mierzą, po to by skontaktować Państwa z właściwym ekspertem!