Komunikat prasowy Kreyenborg wrzesień 2023 r.
Pomyślne uruchomienie systemu promienników podczerwieni firmy KREYENBORG w firmie Ziegler Organic rozszerza zakres usług i zapewnia bezpieczeństwo żywności
Jako specjalista ds. zaopatrzenia i przetwórca, europejski dostawca surowców ekologicznych, Ziegler Organic, łączy rolnictwo ekologiczne z własnego rolnictwa kontraktowego oraz producentów żywności z przemysłu i handlu. Ziegler Organic specjalizuje się w przetwarzaniu, pakowaniu, logistyce i sprzedaży surowców spożywczych. Ziarna, nasiona, rośliny strączkowe i zboża z upraw ekologicznych są przetwarzane w zakładzie firmy w Wunsiedel w Bawarii w Niemczech. Zróżnicowana gama produktów spożywczych – czy to w postaci ziarna, mąki, mąki instant, produktów napowietrzanych, kiełkujących czy prażonych – spełnia najwyższe standardy jakości.
Wraz z wprowadzeniem systemu promienników podczerwieni (FoodSafety-IRD) firmy KREYENBORG, firma Ziegler Organic z powodzeniem rozszerzyła swój szeroki zakres usług. Sterylizacja i prażenie surowców organicznych mogą być teraz oferowane jako uzupełnienie już istniejących procesów czyszczenia, dezynsekcji, mielenia, mieszania i pakowania.
Ziarna, rośliny strączkowe, zboża i nasiona pochodzące z upraw ekologicznych muszą być poddane obróbce w celu usunięcia zarazków chorobotwórczych, a wynikające z tego znaczące zagrożenia dla zdrowia muszą zostać w znacznym stopniu wyeliminowane w celu zapewnienia zgodności z europejskimi przepisami bezpieczeństwa żywności. Celem jest bezpieczne ograniczenie i usunięcie skażenia zarazkami i innych wad jakościowych w celu zagwarantowania niezmiennie wysokiej jakości i bezpieczeństwa produktu.
Delikatna sterylizacja i pieczenie przy użyciu światła podczerwonego
Rodzinna firma KREYENBORG z Münsterland w Niemczech projektuje i buduje maszyny do sterylizacji, pasteryzacji, prażenia, suszenia, powlekania i ochrony zapasów żywności, takiej jak ziarna, zboża, nasiona, przyprawy, orzechy i wiele innych. W opatentowanym urządzeniu FoodSafety-IRD (bęben obrotowy na podczerwień) ziarna lub nasiona, takie jak sezam, słonecznik lub pestki dyni, są uwalniane od zanieczyszczeń mikrobiologicznych, takich jak salmonella, E. coli i inne enterobakterie, pleśnie lub drożdże, za pomocą światła podczerwonego. Uzyskana redukcja zarodków odpowiada walidacji Log5, która jest standardowym wskaźnikiem w mikrobiologii dla przemysłu spożywczego. Następnie produkt poddawany obróbce może być również prażony z dodatkową pomocą procesu termicznego. Jedną z zalet jest to, że FoodSafety-IRD można ustawić na różne temperatury pieczenia.
To właśnie ten aspekt jest szczególnie interesujący dla Ziegler Organic pod względem technologii procesu: prażenie w różnych ustawieniach pozwala na delikatne uszlachetnianie szerokiej gamy nasion, a tym samym tworzenie wielu różnych smaków. Klienci producenta żywności ekologicznej – na przykład z segmentu produkcji pieczywa – mogą w ten sposób tworzyć szeroką gamę receptur. Na przykład można generować nowe i innowacyjne warianty bułek zbożowych.
W technicznym centrum żywności KREYENBORG przeprowadzono szeroko zakrojone testy, aby zademonstrować elastyczność i jakość systemu promienników podczerwieni w odniesieniu do sterylizacji i prażenia różnych surowców organicznych firmy Ziegler Organic. Analizy i wyniki tych prób wykazały, że FoodSafety- IRD ma odpowiednie do zadań firmy Ziegler możliwości sterylizacji i prażenia.
Aby umożliwić bezpieczną sterylizację, delikatne prażenie i zrównoważony smak, latem 2021 r. firma Ziegler Organic zainstalowała w swoim zakładzie w Wunsiedel system KREYENBORG oparty na świetle podczerwonym. Wyprodukowane towary są sprzedawane loco magazyn. Alternatywnie, FoodSafety-IRD może być wykorzystywany do obsługi zamówień kontraktowych o wadze 5 ton lub więcej.
„Dzięki tej inwestycji nadążamy za trendami naszych czasów. Jeśli chodzi o technologię procesową, udało nam się z powodzeniem rozszerzyć zakres naszych usług. Obrabiamy szeroką gamę nasion i mamy dobre wyniki sterylizacji. Ponadto otrzymujemy coraz więcej zapytań o prażenie szerokiej gamy nasion, które możemy teraz zrealizować” – mówi Christof Götz, dyrektor zarządzający Ziegler Organic.
Możliwa neutralność pod względem emisji CO2
Urządzenie FoodSafety-IRD firmy KREYENBORG jest w czołówce nie tylko pod względem poprawy właściwości produktu, ale także z punktu widzenia zużycia energii. FoodSafety-IRD jest zasilany w stu procentach energią elektryczną, która z kolei może być pozyskiwana z odnawialnych źródeł energii. Ponieważ wiele firm już dziś posiada alternatywne żródła energii, takie jak panele słoneczne, lub uzyskuje zieloną energię elektryczną od swojego dostawcy energii elektrycznej, FoodSafety-IRD może być obsługiwany w sposób neutralny pod względem emisji CO2. Tak więc, pod względem zrównoważonego rozwoju i neutralności węglowej, wykorzystanie światła podczerwonego jest korzystne
Konfiguracja instalacji w Wunsiedel, Niemcy
Kolejnym zadaniem Ziegler Organic było skonfigurowanie instalacji na podczerwień w sposób całkowicie przyjazny dla użytkownika i zgodnie ze specyfikacjami firmy. Obejmowało to między innymi zgodność z przepisami dotyczącymi poziomu emisji. System promienników podczerwieni (FoodSafety-IRD) w Ziegler Organic również musiał zostać zainstalowany w istniejącej przestrzeni.
Niezbędne przygotowanie do instalacji, uwzględniające wszystkie warunki i drogi transportu, zostało przeprowadzone wspólnie w celu osiągnięcia najlepszego możliwego rezultatu. Uruchomienie instalacji na podczerwień rozpoczęło się od instalacji systemu podawania big-bagów, w którym towary w workach były podawane do FoodSafety-IRD za pomocą mechanizmu dozującego. Konfiguracja instalacji zajmowała dwa piętra w Ziegler, aby zająć jak najmniej miejsca w hali i pozostawić miejsce do przechowywania surowca. Dzięki modułowej konstrukcji instalacji KREYENBORG można było to łatwo osiągnąć.
Po obróbce w bębnie obrotowym na podczerwień, gorący produkt jest doprowadzany do temperatury pokojowej za pomocą zimnego powietrza w chłodnicy, która jest częścią instalacji KREYENBORG. Ten etap procesu zapewnia, że produkt może być przechowywany bez rozwoju pleśni. Big-bagi są ważone, a następnie mogą być bezpiecznie transportowane do magazynu pośredniego w celu dalszego transportu do różnych obszarów produkcyjnych w celu dalszego przetwarzania – na przykład do działu pakowania.
Ponieważ system promienników podczerwieni firmy KREYENBORG spełnił wymagania firmy Ziegler Organic w zakresie przetwarzania, bezpieczeństwa i jakości produktów, wytwarzane przez nią towary mogą być nadal sprzedawane pod etykietą ekologiczną. André Scharf, kierownik produkcji w Ziegler Organic, jest zadowolony: „System KREYENBORG działa zarówno wydajnie, jak i delikatnie i jest łatwy w obsłudze”.
KREYENBORG oferuje swoim klientom możliwość bezpośredniego sprawdzenia możliwości przetwarzania ich produktów w centrum technicznym żywności w siedzibie firmy w Senden (Nadrenia Północna-Westfalia, Niemcy) oraz opracowania danych procesowych dla nowych produktów.