Tester szczelności kawy pakowanej próżniowo  

Palone ziarna kawy, jak również kawa mielona szybko tracą swój smak. Tlen wchodzący w kontakt z kawą powoduje jej utlenianie. Opakowanie próżniowe rozwiązuje ten problem, ale każdy producent kawy wie, że nieszczelności w opakowaniach to poważny problem któremu należy zapobiegać. Znalezienie nawet najmniejszych nieszczelności jest kluczowe w przypadku kawy pakowanej próżniowo.

Kontrola szczelności bezpośrednio po zapakowaniu

Próżniowy Tester Szczelności firmy Oxipack jest przeznaczony do testowania próbek opakowań bezpośrednio po zapakowaniu. Manometr sprawdza ciśnienie resztkowe, aby upewnić się, że słoje Bell Jar w linii produkcyjnej działają właściwie. Może to zrobić w przypadku produktów zawierających niewielką ilość powietrza lub gazu obojętnego w opakowaniach o różnych rozmiarach.

Brak konieczności odczekania 24 lub więcej godzin po zapakowaniu – jak ma to czasem miejsce przy wykrywania wycieków – jest zaletą w przypadku produktów takich jak drożdże i kawa, których smak bardzo szybko traci na wartości. Potrzeba przechowywania jest mniejsza. Testowane produkty pozostają nienaruszone, co zmniejsza ilość odpadów produkcyjnych i opakowań oraz reklamacji klientów. Różnica ciśnień 700 mbar jest wytwarzana w ciągu trzydziestu sekund i wykrywa nieszczelności tak małe jak 10 µm.

KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA

  • Jedno urządzenie do różnych wymiarów opakowań
  • Komora pomiarowa i membrana dopasowane do opakowania
  • Prosta obsługa
  • Modele dostosowane do potrzeb klienta, kalibracja ciśnieniomierza zgodnie z wymaganiami

 

Oxipack – firma z siedzibą w Holandii, specjalizuje się w technologiach wykrywania nieszczelności. Oxipack oferuje rozwiązania odpowiednie dla różnych typów opakowań zarówno w przemyśle spożywczym jak i farmaceutycznym, dając pewność, że opakowanie jest hermetyczne.