Linia do przetwarzania proszku kakaowego

Ziarna kakaowe są najpierw poddawane fermentacji, następnie suszone, prażone i obdzierane ze skórek, dając w efekcie pastę kakaową. Jest ona poddawana roztapianiu celem uzyskania miazgi kakaowej. Po otrzymaniu bloków masła kakaowego (poprzez oddzielenie masła kakaowego od masy kakaowej), czekolada jest gotowa do etapu proszkowania.

Stabilne proszkowanie i ulepszona krystalizacja

Linia do przetwarzana proszku kakaowego firmy Duyvis została poddana udoskonaleniom i obecnie oferuje prowadzenie stabilnego procesu proszkowania i ulepszoną prędkość krystalizacji.Poprawiony, skrócony czas przebywania zabezpiecza przed tworzeniem się grudek w proszku kakaowym lub czekoladowym w produktach po zapakowaniu. W maśle kakaowym studzonym zbyt szybko lub w niewłaściwych temperaturach mogą powstawać nietrwałe struktury krystaliczne. Takie powstawanie niepożądanych kryształków często występuje w kakao już po jego zapakowaniu, co w rezultacie stanowi o jego niskiej jakości. Dzięki zastosowaniu niższych temperatur maszyna firmy Duyvis gwarantuje ulepszony przebieg procesu krystalizacji, zapobiegający formowaniu się nietrwałych grudek. Uzyskany produkt ma ciemną i żywą kakaową barwę, co jest kluczową cechą dla chcących utrzymać wysoką jakość produktu producentów proszku kakaowego.

KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA

  • Ulepszony proces krystalizacji zabezpiecza przed formowaniem się niepożądanych kryształków po zapakowaniu
  • Utrzymywanie w silosach właściwej temperatury pozwala zachować jakość proszku kakaowego
  • Istnieje możliwość uzyskania proszku kakaowego o odpowiedniej wielkości ziarna oznaczającej różny poziom rozdrobnienia
  • W procesie produkcji uzyskiwane jest ciemne kakao o żywej barwie
  • Krótki czas przebywania ułatwia przejścia na inny produkt

Royal Duyvis Wiener to firma założona w 1885 r., specjalizuje się w inżynierii, produkcji i instalacji maszyn do przetwarzania kakao i czekolady. Dzięki doskonałej technice i personelowi Royal Duyvis Wiener posiada imponujący wkład w zakresie dostarczania innowacyjnych rozwiązań dla przemysłu. Firma została uznana na całym świecie za innowacyjnego producenta i dostawcę maszyn do produkcji kakao oraz czekolady – pojedyncze urządzenia lub kompletne linie pod klucz. Jest cenionym partnerem zarówno dla sektora kakao, czekolady, jak i lodów, piekarnictwa, słodyczy.

Firma F.B. Lehmann, założona w 1834 r. i połączona w roku 2010 z Royal Duyvis Wiener jest znana z maszyn do czyszczenia ziarna, prażenia, pionowych urządzeń mielących, jak również unikalnych maszyn do rafinowania. Fabryka jest zlokalizowana w Aalen (Niemcy).

Połączone know-how Duyvis, Wiener i Lehmann zapewnia utrzymanie wysokiej jakości, jak również doskonałego poziomu obsługi, którego można oczekiwać przy połączeniu firm, mających razem ponad 300 lat doświadczenia.