Jednym z produktów podatnych na utlenianie są orzechy, które zawierają kwasy tłuszczowe nienasycone. Producent orzechów powinien zapewnić dokładne testy opakowań przy użyciu testera szczelności opakowań w celu wykrycia wszelkich nieszczelności, aby zapobiec zjełczeniu orzechów i obniżeniu poziomu zadowolenia konsumentów.
Stacjonarny Tester Szczelności Opakowań firmy Oxipack jest samodzielnym urządzeniem do sprawdzania produktów w opakowaniach giętkich – np. tarty ser, orzechy w torebkach, karma dla zwierząt, mleko w proszku itp. Ręcznie obsługiwana maszyna może testować pod kątem nieszczelności produkty, których opakowania zawierają niewielkie ilości powietrza lub gazu obojętnego bądź są pakowane w atmosferze modyfikowanej. Produkt jest testowany metodą poszukiwanie różnic ciśnienia poprzez umieszczenie opakowania pomiędzy dwoma elastycznymi gumowymi membranami. Pokrywa urządzenia jest następnie zamykana, aby wytworzyć próżnię w komorze testowej. W ten sposób można znaleźć zarówno duże nieszczelności, jak i te mikro.
Zaletą urządzenia jest to, że testowanie odbywa się bez uszkadzania opakowania. Powoduje to mniej odpadów i wadliwych produktów trafiających do konsumenta. Ponadto, urządzenie mierzy produkty jednocześnie. Cykl pomiarowy trwa około 30 sekund, wykrywając nieszczelności do 10 µm.
Oxipack – firma z siedzibą w Holandii, specjalizuje się w technologiach wykrywania nieszczelności. Oxipack oferuje rozwiązania odpowiednie dla różnych typów opakowań zarówno w przemyśle spożywczym jak i farmaceutycznym, dając pewność, że opakowanie jest hermetyczne.
Nazwa pliku | Rodzaj pliku | Rozmiar pliku |
---|---|---|
SLT 105L Datasheet.pdf | 1.55 MB |