Sterylizator obrotowy na podczerwień (IR)

Wysoka efektywność zamiany energii elektrycznej w energię promieniowania podczerwonego oraz specyficzne jego cechy jak: brak oporu wnikania, nagrzewanie bez efektów przegrzania, łatwość kontroli parametrów procesu – były powodem dla zastosowania tej metody w procesie sterylizacji. Sterylizacja żywności jest kluczowym wymogiem pozwalającym zachować bezkompromisowe standardy higieny i dezynfekcji. Technologia IR zastosowana w urządzeniu obrotowym, umożliwia uzyskanie poprawy parametrów jak: czas procesu, wydajność, zużycie energii, poprawa cech organoleptycznych i jakości produktu w porównaniu do metod tradycyjnych.

Wysokowydajny obrotowy sterylizator bębnowy na podczerwień

Sterylizator Kreyenborg FS-IRD jest w ścisłej czołówce pod względem rozwiązań technicznych i bezpieczeństwa żywności. Promienie podczerwone działają na produkt bezpośrednio i szybko podnoszą jego temperaturę w sposób wyrównany w całej masie. Relatywnie małych rozmiarów urządzenie może przez to osiągać wysoką wydajność. Dodatkowo ruch obrotowy powoduje ciągłe przesypywanie się produktu z jednoczesnym przemieszczaniem się ruchem ślimakowym wzdłuż osi bębna. Intensyfikuje to proces wyrównywania temperatury w produkcie, przez co unika się przegrzewania. Parametry procesu jak: moc promienników, czas procesu, temperatura sterylizacji, wilgotność końcowa – są regulowalne. Możliwość dostosowania do produktu i pełna automatyzacja procesu  oznacza, że produkt zachowuje swoje cenne składniki, nie ulega degradacji termicznej i nie doświadcza negatywnego wpływu na wygląd, zapach lub smak a efekt finalny jest w pełni powtarzalny.

Obrotowy sterylizator na podczerwień FS-IRD jest ponadto wyposażony w sekcję zraszania wodą dla regulacji wilgotności końcowej, ochrony powierzchni produktu lub powlekania pewnych produktów warstwami zawierającymi substancje smakowe, co zwiększa jego zakres zastosowania. Ponadto może służyć do pasteryzacji, prażenia lub opiekania, dla przyspieszenia procesu, uzyskania optymalnego efektu bez ryzyka przegrzania i powstania niekorzystnych związków w wyniku zbyt wysokiej temperatury, jak w przypadku metod tradycyjnych.

Korzyści

  • Oszczędność energii elektrycznej
  • Wysoka wydajność urządzenia przy małym zapotrzebowaniu powierzchni w hali produkcyjnej
  • Delikatne działanie na produkt pozwala zachować wrażliwe składniki mające wpływ na wartość odżywczą, smak, barwę, wygląd i aromat
  • Możliwość realizacji kilku procesów na jednym urządzeniu
  • Dostosowany do szerokiego zakresu produktów ( główne drobne, sypkie jak: ziarna, przyprawy, zioła, warzywa i grzyby rozdrobnione, kawa, wszelkie rodzaje orzeszki itp.)
  • Standaryzacja jakości produktu

Kreyenborg wywarza obrotowe walce wykorzystujące techniki podczerwieni, przeznaczone do procesów suszenia w branży tworzyw sztucznych, spożywczej i chemicznej.