Obrotowa suszarnia bębnowa na podczerwień IR

Wysoka efektywność zamiany energii elektrycznej w energię promieniowania podczerwonego oraz specyficzne jego cechy jak brak oporu wnikania, równomierne nagrzewanie bez efektów przegrzania, były powodem dla zastosowania tej metody w procesie suszenia. Suszenie metodami konwencjonalnymi jest procesem czasochłonnym, a wysoka temperatura  może uszkodzić aktywne składniki i przyczynić się do pogorszenia jakości produktu końcowego. Nowa technologia z zastosowaniem podczerwieni może uzupełniać lub zastąpić tradycyjny proces suszenia. System Kreyenborg FS-IRD (Suszarnia na podczerwień IR) wykorzystuje najnowocześniejszą technologię suszenia. Może być umieszczony w linii produkcyjnej jako samodzielna jednostka lub jako uzupełnienie suszarni konwekcyjnej.

Wysokowydajna obrotowa suszarnia bębnowa na podczerwień

Technologia IR zastosowana w urządzeniu obrotowym umożliwia uzyskanie poprawy parametrów takich jak: czas procesu, wydajność, zużycie energii, poprawa cech organoleptycznych i jakości produktu w porównaniu do metod tradycyjnych. Rozwiązania techniczne, które zawiera suszarnia bębnowa Kreyenborg FS-IRD pozwalają na suszenie produktów z zapewnieniem docelowej zawartości wilgoci w czasie kilku minut. Natomiast najważniejsze cechy produktu jak: barwa, smak, aromat, struktura proteinowa, zawartość witamin pozostają bliskie pierwotnym wartościom.

Suszarnia na podczerwień IR Kreyenborg FS-IRD jest w ścisłej czołówce pod względem rozwiązań technicznych i bezpieczeństwa żywności. Relatywnie małych rozmiarów urządzenie może przez to osiągać wysoką wydajność. Ruch obrotowy powoduje ciągłe przesypywanie się produktu z jednoczesnym przemieszczaniem się ruchem ślimakowym wzdłuż osi bębna. Intensyfikuje to proces wyrównywania temperatury w produkcie, przez co unika się przegrzewania. Parametry procesu jak: moc promienników, czas procesu, temperatura suszenia, wilgotność końcowa – są regulowalne. Możliwość dostosowania do produktu i pełna automatyzacja procesu  oznacza, że produkt zachowuje swoje cenne składniki, nie ulega degradacji termicznej i nie doświadcza negatywnego wpływu na wygląd, zapach lub smak a efekt finalny jest w pełni powtarzalny.

Obrotowa suszarnia FS-IRD może ponadto służyć do pasteryzacji, prażenia lub opiekania. Dla przyspieszenia procesu, uzyskania optymalnego efektu bez ryzyka przegrzania i powstania niekorzystnych efektów związanych ze zbyt wysoką temperaturą

KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA

  • Oszczędność energii elektrycznej
  • Wysoka wydajność urządzenia przy małym zapotrzebowaniu powierzchni w hali produkcyjnej
  • Delikatne działanie na produkt pozwala zachować wrażliwe składniki mające wpływ na wartość odżywczą, smak, barwę, wygląd i aromat
  • Możliwość realizacji kilku procesów na jednym urządzeniu
  • Dostosowany do szerokiego zakresu produktów. Główne drobne, sypkie jak: ziarna, przyprawy, zioła, warzywa i grzyby rozdrobnione, kawa, wszelkie rodzaje orzeszki itp.
  • Standaryzacja jakości produktu

Kreyenborg wywarza obrotowe walce wykorzystujące techniki podczerwieni, przeznaczone do procesów suszenia w branży tworzyw sztucznych, spożywczej i chemicznej.