Linia do mielenia miazgi kakaowej

Po uprażeniu i rozłupaniu ziaren czekoladowych (bez łusek) następuje proces mielenia. Obejmuje on przejście od pokruszonych i uprażonych ziaren do miazgi, a następnie czystej masy kakaowej w płynnej postaci.

Precyzyjna kontrola temperatury podczas procesu mielenia kakao

Maszyna do mielenia kakao firmy Royal Duyvis Wiener umożliwia przeprowadzenie mielenia w możliwie prosty sposób przy jednoczesnym ścisłym kontrolowaniu wszystkich istotnych parametrów.

Proces mielenia kakao rozpoczyna się od dozowania do komory za pomocą podajnika ślimakowego pokruszonych, prażonych ziaren kakaowca.

Następnie zaczynają pracować noże, a zmielony materiał opuszcza maszynę przez specjalnie zaprojektowane sito. Sito na maszynie mielącej kakao może być regulowane, co umożliwia zmianę rozdrobnienia produktu końcowego podczas procesu mielenia kakao.

Podczas mielenia kluczowe jest zarządzanie temperaturą – mielenie dużych ilości pokruszonych i prażonych ziaren wymaga znacznych nakładów energii. Dlatego też w celu ustabilizowania temperatury w maszynie do mielenia ściśle kontrolowany jest przepływ powietrza.

KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA

  • Możliwość osiągania dużych wydajności
  • Regulowanie sito oznacza możliwość zmiany rozdrobnienia w trakcie mielenia kakao
  • Wszystkie części ruchome naszej technologii mielenia kakao są wykonane z wysokiej jakości materiałów
  • Proces mielenia kakao może być przystosowany do dodatkowych potrzeb – zbiorniki, platformy i pompy
  • Rozwiązania w zakresie mielenia miazgi kakaowej są w pełni przetestowane i są dostarczane w formie modułu na ramie przenośnej, dzięki czemu proces mielenia kakao można rozpocząć natychmiast!

Royal Duyvis Wiener to firma założona w 1885 r., specjalizuje się w inżynierii, produkcji i instalacji maszyn do przetwarzania kakao i czekolady. Dzięki doskonałej technice i personelowi Royal Duyvis Wiener posiada imponujący wkład w zakresie dostarczania innowacyjnych rozwiązań dla przemysłu. Firma została uznana na całym świecie za innowacyjnego producenta i dostawcę maszyn do produkcji kakao oraz czekolady – pojedyncze urządzenia lub kompletne linie pod klucz. Jest cenionym partnerem zarówno dla sektora kakao, czekolady, jak i lodów, piekarnictwa, słodyczy.

Firma F.B. Lehmann, założona w 1834 r. i połączona w roku 2010 z Royal Duyvis Wiener jest znana z maszyn do czyszczenia ziarna, prażenia, pionowych urządzeń mielących, jak również unikalnych maszyn do rafinowania. Fabryka jest zlokalizowana w Aalen (Niemcy).

Połączone know-how Duyvis, Wiener i Lehmann zapewnia utrzymanie wysokiej jakości, jak również doskonałego poziomu obsługi, którego można oczekiwać przy połączeniu firm, mających razem ponad 300 lat doświadczenia.