Linia do ciągłego prażenia ziaren kakaowca

Przy przetwarzaniu czekolady kolejnym po procesie kondycjonowania i fermentacji etapem jest prażenie w celu wydobycia wszelkich właściwości aromatycznych i uzyskania masła kakaowego.

Delikatne prażenie w niskiej temperaturze w celu uzyskania doskonałego i jednorodnego smaku

Prażalnik ciągły Typu KR firmy Duyvis ma zastosowanie przy suszeniu lub prażeniu ziaren kakaowca oraz alkalizowanych pokruszonych ziaren kakaowych, jak również obróbce orzechów, migdałów, pestek dyni i owoców oleistych.

Przy zastosowaniu ciągłego sytemu prażenia ziaren łupina chroni pokruszone ziarno kakaowca przed nadmiernym uprażeniem, gwarantując zachowanie aromatu, natomiast delikatne prażenie w temperaturze 130-140°C dla wstępnego suszenia lub 170-180°C dla procesu prażenia pozwala rozwinąć doskonały i jednolity smak.

Prażalniki mogą być dostosowane do przetwarzania ziaren każdego typu i pochodzenia i są przystosowane do pracy przez 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu (24/7). Z uwagi na niską temperaturę prażenia stężenie zapachu w powietrzu wylotowym jest niższe. Prażalnik jest wyposażony w sekcję chłodzenia, co umożliwia schłodzenie pokruszonych ziaren przed podaniem ich do procesu mielenia miazgi.

KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA

  • Elastyczne możliwości rozwinięcia smaku i doskonały kolor produktu końcowego
  • Prażenie może być dostosowane do przetwarzania ziaren każdego rodzaju i pochodzenia
  • Delikatna obróbka produktu
  • Niskie koszty utrzymania
  • Wlot gorącego powietrza – temperatury 130-140°C dla wstępnego suszenia i 170-180°C dla procesu prażenia

Royal Duyvis Wiener to firma założona w 1885 r., specjalizuje się w inżynierii, produkcji i instalacji maszyn do przetwarzania kakao i czekolady. Dzięki doskonałej technice i personelowi Royal Duyvis Wiener posiada imponujący wkład w zakresie dostarczania innowacyjnych rozwiązań dla przemysłu. Firma została uznana na całym świecie za innowacyjnego producenta i dostawcę maszyn do produkcji kakao oraz czekolady – pojedyncze urządzenia lub kompletne linie pod klucz. Jest cenionym partnerem zarówno dla sektora kakao, czekolady, jak i lodów, piekarnictwa, słodyczy.

Firma F.B. Lehmann, założona w 1834 r. i połączona w roku 2010 z Royal Duyvis Wiener jest znana z maszyn do czyszczenia ziarna, prażenia, pionowych urządzeń mielących, jak również unikalnych maszyn do rafinowania. Fabryka jest zlokalizowana w Aalen (Niemcy).

Połączone know-how Duyvis, Wiener i Lehmann zapewnia utrzymanie wysokiej jakości, jak również doskonałego poziomu obsługi, którego można oczekiwać przy połączeniu firm, mających razem ponad 300 lat doświadczenia.