Homogenizator próżniowy

Podczas wytwarzania ciekłych produktów o znacznej lepkości, takich jak majonezy, sosy, ketczup, wyznacznikiem jakości produktu jest optymalna struktura produktu uzyskiwana na drodze emulgacji i homogenizacji. Tradycyjne rozwiązania homogenizujące pracują z niską wydajnością, a ponadto potrzeba dokładnego wyczyszczenia wydłuża przestoje pomiędzy realizacją poszczególnych partii. Nowoczesny system próżniowy cechuje się elastycznością pozwalającą na produkcję szerokiej gamy produktów, a ponadto oferuje wyjątkową jakość i krótki czas realizacji cykli produkcyjnych różnych produktów.

Podciśnieniowa instalacja przetwórcza do produkcji emulsji, zawiesin i żeli

MultiVacH firmy Enoop to najnowocześniejsza linia przetwórcza służąca do produkcji sosów, majonezu, ketczupu wysokiej jakości oraz innych produktów ciekłych o wysokiej lepkości.

Linia MultiVacH znajduje zastosowanie w każdym procesie wymagającym dokładnego wymieszania cieczy lub proszków. Ponadto oferuje możliwość zarówno chłodzenia jak i ogrzewania zgodnie z wymogami produkcyjnymi.

Ruch składników w układzie jest wymuszany przez pompę próżniową i są one kierowane przez element mieszający o wysokim ścinaniu, po czym są ponownie poddawane ruchowi cyrkulacyjnemu. To przekłada się na nadzwyczajną wydajność obróbki, a ruch cyrkulacyjny produktu sprzyja wymieszaniu w skali makro.

Przestoje między szarżami i przy zmianie produktu zostają skrócone do minimum dzięki możliwości skutecznego wypompowania produktu przez rurę cyrkulacyjną. Ponadto obrotowe dysze CIP przyspieszają mycie i sprzyjają zastosowaniu systemu MultiVacH do produkcji według różnych receptur.

Ogrzewanie i chłodzenie są realizowane przez podwójny płaszcz, a ponadto w przypadku receptur wymagających wysokiej temperatury możliwy jest bezpośredni wtrysk pary.

Za sterowanie odpowiedzialny jest system oparty o sterownik Siemens PLC z 12-calowym ekranem dotykowym do monitorowania parametrów i sterowania procesem. Urządzenie pozwala na pracę w trybie ręcznym, półautomatycznym oraz całkowicie zautomatyzowanym.

KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA

  • Wysokowydajna homogenizacja
  • Pełny system CIP zmniejsza czas przestojów do minimum
  • Świetne rozwiązanie przy produkcji szarżowej z częstymi zmianami receptur
  • Rozwiązanie bardziej wydajne energetyczne niż tradycyjne mieszanie z wysokim ścinaniem
  • System dostępny w wersjach od 20 do 2000 litrów umożliwia dobranie pojemności do potrzeb produkcyjnych

 

Enoop produces equipment for wine-cellars, food and beverages, chemical, pharmaceutical industry and ecology.