• Pakowanie
    • Kartoniarki
    • Tubiarki
    • Owijarki
    • Pakowanie pionowe
    • Linie rozlewnicze
    • Linie napełniające
    • Napełnianie Toreb
    • Kontrola Szczelności
  • Technologie procesowe
    • Suszenie Przemysłowe
    • Utrwalanie Żywności
    • Mieszanie Przemysłowe
    • Separacja i Oczyszczanie
    • Pakowanie
    • Podajniki przemysłowe
    • Systemy dozujące
    • Obróbka nasion
    • Technologia Izolacyjna
    • Produkcja własnego wodoru
  • Aktualności
  • Artykuły ekspertów
  • O nas
  • Kariera
  • Kontakt
Logo
TECHNOLOGICZNE WSPARCIE DLA TWOJEGO ZAKŁADU PRODUKCYJNEGO

Urządzenia do produkcji kawy

Kawa – spożywana codziennie w różnej postaci przez jedną trzecią populacji – jest zdecydowanie jednym z najbardziej popularnych napojów na świecie. Jest nie tylko napojem – kawa, to tradycja. Produkcja kawy jest branżą wymagającą dużej wiedzy. Ziarna kawy z różnych regionów mają różnorodne smaki, a poziom kofeiny też jest inny. Jeśli chodzi o obróbkę ziaren kawy, zakres palenia waha się od jasnego, złotego brązu do ciemnego. Sposób degustacji kawy różni się w zależności od kraju, przyzwyczajeń i stosowanych narzędzi.

coffee-beans-1.png
coffee-beans-2.png
coffee-beans-3.png

Produkcja kawy polega na obróbce surowych owoców kawowca. Istnieją różne sposoby przetwarzania kawy, które mogą znacząco wpłynąć na jej smak. Ponadto końcowy produkt kawowy oraz sposób picia kawy mają również istotne znaczenie. Ogromny wzrost popytu na wysokiej jakości produkty kawowe oznacza, że mniejsi producenci mogą wykorzystać jakość i innowacyjność, aby skorzystać z tego ogromnego potencjału.

Proces produkcji kawy

Po zbiorach owoce kawy muszą zostać poddane obróbce na sucho lub mokro w celu pozyskania ziaren. Następnie są one rozdzielane według wagi i wielkości za pomocą bębnów obrotowych lub sit. Po wysuszeniu i sklasyfikowaniu ziarna są gotowe do palenia. Czasami miesza się różne ziarna, aby otrzymać pożądany smak. W związku z tym, że charakterystyczny smak i aromat kawy uzyskuje się dopiero po wypaleniu ziaren, prażenie jest istotnym etapem procesu. Po prażeniu ziarna kawy są zazwyczaj mielone w młynach walcowych. Głównym celem mielenia jest uzyskanie jak największej ilości smaku w filiżance kawy, a sposób mielenia decyduje o tym, jak szybko kawa może uwolnić swój aromat.

Produkcja kawy rozpuszczalnej

Kawa rozpuszczalna jest produkowana z kawy palonej i mielonej. Zmielone ziarna są ekstrahowane gorącą wodą w celu wydobycia z nich aromatu i smaku. Ekstrakt kawy może być następnie suszony na dwa różne sposoby: suszenie rozpyłowe lub liofilizacja. W przypadku suszenia rozpyłowego, ekstrakt kawy jest rozpylany w strumieniu gorącej wody, szybko wysycha i przyjmuje postać drobnego proszku. W procesie liofilizacji ekstrakt kawy jest zamrażany do temperatury około – 40°C i cięty na granulki. Jakość aromatu i smaku jest chroniona przez bardzo niską temperaturę i delikatne warunki suszenia. W końcowym etapie granulki kawy rozpuszczalnej mogą być pakowane do saszetek lub szklanych słoików.

Zrównoważony rozwój w pakowaniu kawy

Ze względu na rosnącą świadomość w zakresie zmian klimatycznych i odpowiedzialność społeczną, ekorozwój w przemyśle kawowym stał się istotną kwestią. W przypadku opakowań do kawy coraz częściej stosuje się materiały przyjazne dla środowiska. Oddziaływanie na środowisko jest uwzględniane na różnych etapach linii produkcyjnej. Produkty takie jak biodegradowalne, rozpuszczalne kapsułki mają na celu zmniejszenie negatywnego wpływu, przy jednoczesnym zapewnieniu wysokiej jakości kawy spożywanej wygodnie w domu. Materiały nadające się do recyklingu i biodegradowalne są również powszechnie stosowane do produkcji torebek i pudełek na kawę ziarnistą.

Jak zapakować kawę ziarnistą lub kawę rozpuszczalną?

Jakość kawy ziarnistej lub kawy mielonej szybko pogarsza się pod wpływem tlenu zawartego w powietrzu. Tlen niszczy cenne aromaty kawy i niekorzystnie wpływa na jej smak. Aby w jak największym stopniu zagwarantować, że smak kawy, którą delektuje się konsument jest tak dobry, jak w momencie opuszczenia fabryki, ziarna kawy lub kawa mielona są często pakowane próżniowo. Zabezpiecza to opakowanie przed dostaniem się do niego powietrza.

Skontaktuj się znami

Sprawdź technologie przetwarzania kawy

Znaleziono rozwiązania

Zaawansowany tunel do nakładania rękawa foliowego
Zaawansowany tunel do nakładania rękawa…

Maksymalna wszechstronność przy regulacji ciśnienia, temperatury i ich tempa przyrostu oraz ustawień pozwala pakować w...

Energooszczędny tunel do nakładania rękawa foliowego
Energooszczędny tunel do nakładania rękawa…

Nakładanie rękawa foliowego z obkurczaniem gorącym powietrzem jest znacznie wydajniejsze niż metody tradycyjne z użyciem...

Tunel do obkurczania przy nakładaniu rękawa na pojemniki o różnym kształcie
Tunel do obkurczania przy nakładaniu…

Ustawienie ciśnienia i kierunku dysz wylotu pary w celu osiągnięcia optymalnych rezultatów pakowania w rękaw...

Zasilany pompą depozytor czekolady do produkcji pastylek, kropelek i kawałków czekolady
Zasilany pompą depozytor czekolady do…

Do produkcji ciągłej pastylek, kropelek i kawałków czekolady na przenośniku taśmowym. Najbardziej wszechstronny i łatwy...

Przemysłowy kocioł próżniowy
Przemysłowy kocioł próżniowy

Kotły wsadowe często nie oferują wszechstronności, a ich wydajność i jakość produkcji przy niższym poziomie...

Nadziewarka dla przemysłu piekarniczego
Nadziewarka dla przemysłu piekarniczego

Dla uzyskania właściwej barwy, smaku i struktury gotowego wyrobu, krem i inne nadzienia muszą być...

Maszyna do łuskania nasion
Maszyna do łuskania nasion

Dostarczanie wysokiej jakości nasion jest bardzo istotne, ponieważ w znacznym stopniu przyczynia się do sukcesu...

Maszyna do młócenia nasion
Maszyna do młócenia nasion

Po wyodrębnieniu nasion z materiału roślinnego należy jeszcze wykonać różne czynności czyszczące, aby uzyskać w...

Urządzenie do nakładania rękawów termokurczliwych - wydajność 800 szt./minutę
Urządzenie do nakładania rękawów termokurczliwych…

System do ciągłego nakładania rękawa termokurczliwego z wysoką wydajnością wymaga użycia konfiguracji z dwoma głowicami...

Urządzenie do nakładania rękawów termokurczliwych - wydajność 400 szt./minutę
Urządzenie do nakładania rękawów termokurczliwych…

Wszechstronny system nakładania rękawów termokurczliwych ze średnią i wysoką prędkością na stosowane w różnych branżach...

Urządzenie do nakładania rękawów na puszki w liniach z niższą wydajnością
Urządzenie do nakładania rękawów na…

Wszechstronny automatyczny system nakładania rękawów z niską prędkością na puszki stosowane w różnych branżach. Nakładanie...

Suszarka sublimacyjna w skali pilotażowej
Suszarka sublimacyjna w skali pilotażowej

Suszenie sublimacyjne jest skomplikowanym i czasochłonnym procesem, który dla uzyskania dobrej jakości produktu wymaga ciągłej...

Dezintegrator do mediów o wysokiej lepkości
Dezintegrator do mediów o wysokiej…

Do przetwarzania składników o wysokiej lepkości w przemyśle spożywczym oraz w branży chemicznej wymaga wyspecjalizowanych...

Tester szczelności kawy pakowanej próżniowo      
Tester szczelności kawy pakowanej próżniowo…

Palone ziarna kawy, jak również kawa mielona szybko tracą swój smak. Tlen wchodzący w kontakt...

Depozytor do karmelu, dżemów i toffi
Depozytor do karmelu, dżemów i…

Czy w Twoim przedsiębiorstwie używana jest linia do wytwarzania wielu produktów, do której przydałby się...

Ekonomiczny depozytor czekolady z ramą C
Ekonomiczny depozytor czekolady z ramą…

Czy tracisz czas i pieniądze na przestoje linii do wytwarzania wielu produktów? Tradycyjne depozytory mogą...

Depozytor do czekolady o wysokiej prędkości
Depozytor do czekolady o wysokiej…

Czy potrzebujesz rozwiązania pozwalającego wytwarzać wiele różnych produktów - w formach, podłużnych, karmelowych, z dodatkami,...

Kruszarka do wypieczonych arkuszy muesli
Kruszarka do wypieczonych arkuszy muesli

Po wypieczeniu w formie dużych arkuszy muesli jest gotowe do przetworzenia w produkt końcowy. W...

Prasa do kakao (Prasa do masła kakaowego)
Prasa do kakao (Prasa do…

Po fermentacji, osuszeniu, uprażeniu i obdarciu ziaren kakaowca ze skórek otrzymujemy pastę kakaową, która następnie...

Wielofunkcyjny robot kuchenny do gotowania dań gotowych o różnych konsystencjach
Wielofunkcyjny robot kuchenny do gotowania…

W branży przygotowywania żywności opracowywanie i produkcja receptur dań gotowych można znacząco usprawnić poprzez łączne...

Szybka pakowarka do zawijania landrynek w kopertę
Szybka pakowarka do zawijania landrynek…

Zawijanie w kopertę stanowi atrakcyjną formę opakowania dla landrynek, cukierków toffi i eklerków. Jednakże tradycyjne...

Szybka pakowarka do pakowania landrynek z podwójnym skręceniem
Szybka pakowarka do pakowania landrynek…

Pakowanie z podwójnym skręceniem jest preferowaną metodą pakowania w produkcji zindywidualizowanych landrynek. W produkcji na...

Maszyna do ścierania orzechów
Maszyna do ścierania orzechów

Naciski wywierane podczas mielenia mogą powodować uszkodzenia produktów spożywczych oraz wprowadzać niepożądane nagrzewanie lub utratę...

Maszyna do ścierania orzechów i sera
Maszyna do ścierania orzechów i…

Rozcieranie, zbijanie w grudki i kruszenie to typowe problemy występujące podczas ścierania sera i innych...

Maszyna do ścierania sera
Maszyna do ścierania sera

Rozdrabnianie dużych bloków na ser siekany, drobno lub grubo tarty lub na plastry wymaga wielu...

Maszyna do inspekcji zgrzewu tacek
Maszyna do inspekcji zgrzewu tacek

Etap pakowania w linii produkcyjnej jest bardzo ważny ze względu na ochronę artykułów przed zanieczyszczeniami...

Sterylizator obrotowy na podczerwień (IR)
Sterylizator obrotowy na podczerwień (IR)

Wysoka efektywność zamiany energii elektrycznej w energię promieniowania podczerwonego oraz specyficzne jego cechy jak: brak...

Obrotowa suszarnia bębnowa na podczerwień IR
Obrotowa suszarnia bębnowa na podczerwień…

Wysoka efektywność zamiany energii elektrycznej w energię promieniowania podczerwonego oraz specyficzne jego cechy jak brak...

Wybierz właściwą technologię!

Szukasz urządzeń do mielenia kawy?

A może rozwiązania w zakresie pakowania kawy?

Od rozpoczęcia działalności po produkcję na skalę przemysłową.

Skontaktuj się z nami
Display-tray-cartoner-for-pouches-coffee-capsule-packaging-machine-1.jpg

Sprawdź, jak działają urządzenia do produkcji kawy

Łączymy zakłady z producentami maszyn

Wybierając sprzęt dla zakładu produkcyjnego, ważne jest, aby porozmawiać z kimś z doświadczeniem w danej branży.

Oferujemy maszyny i urządzenia produkcyjne wykonywane na zamówienie przez innowacyjnych producentów, których znamy i oceniamy osobiście.

Eksperci Branżowi Vekamaf

Witamy, czekamy na Twoją wiadomość. Postaramy się odpowiedzieć w ciągu 24 godzin lub prosimy o kontakt pod numerem +48 22 258 52 60

Skontaktuj się z nami

Wszystkie Państwa dane są traktowane jako poufne





    Dziękujemy za kontakt!

    Dziękujemy za kontakt w sprawie Państwa projektu. Nasz pracownik skontaktuje się z Państwem w ciągu 24 godzin.

    Życzymy miłego dnia!

    • Vekamaf Warszawa Sp. z o.o.
    • Leszno 8/1
    • 01-192 Warszawa
    • Telefon 22 258 52 60
    • Copyright © 2022
    • Wszelkie prawa zastrzeżone
    • Vekamaf.pl
    https://www.vekamaf.pl/urzadzenia-do-produkcji-kawy/