Kawa – spożywana codziennie w różnej postaci przez jedną trzecią populacji – jest zdecydowanie jednym z najbardziej popularnych napojów na świecie. Jest nie tylko napojem – kawa, to tradycja. Produkcja kawy jest branżą wymagającą dużej wiedzy. Ziarna kawy z różnych regionów mają różnorodne smaki, a poziom kofeiny też jest inny. Jeśli chodzi o obróbkę ziaren kawy, zakres palenia waha się od jasnego, złotego brązu do ciemnego. Sposób degustacji kawy różni się w zależności od kraju, przyzwyczajeń i stosowanych narzędzi.
Produkcja kawy polega na obróbce surowych owoców kawowca. Istnieją różne sposoby przetwarzania kawy, które mogą znacząco wpłynąć na jej smak. Ponadto końcowy produkt kawowy oraz sposób picia kawy mają również istotne znaczenie. Ogromny wzrost popytu na wysokiej jakości produkty kawowe oznacza, że mniejsi producenci mogą wykorzystać jakość i innowacyjność, aby skorzystać z tego ogromnego potencjału.
Jakość kawy ziarnistej lub kawy mielonej szybko pogarsza się pod wpływem tlenu zawartego w powietrzu. Tlen niszczy cenne aromaty kawy i niekorzystnie wpływa na jej smak. Aby w jak największym stopniu zagwarantować, że smak kawy, którą delektuje się konsument jest tak dobry, jak w momencie opuszczenia fabryki, ziarna kawy lub kawa mielona są często pakowane próżniowo. Zabezpiecza to opakowanie przed dostaniem się do niego powietrza.