Ekstrakty z materiału roślinnego, takiego jak nasiona, liście, kwiaty, korzenie i kora, dostarczają olejków eterycznych i aktywnych składników stosowanych w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym. Trzy najczęściej stosowane metody ekstrakcji, to destylacja z parą wodną, ekstrakcja przez prasowanie na zimno oraz ekstrakcja rozpuszczalnikowa. Przy wyborze odpowiedniego sprzętu do ekstrakcji należy uwzględnić rodzaj przetwarzanego materiału roślinnego, wrażliwość ekstraktu na ciepło i wielkość produkcji. Urządzenia do ekstrakcji mają zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym przy pozyskiwaniu związków czynnych z roślin leczniczych lub ziół. Stosuje się je również do odzyskiwania olejków eterycznych, żywic oleistych, aromatów, naturalnych ekstraktów i białek w przemyśle spożywczym. Skontaktuj się z nami, a pomożemy w doborze najlepszego urządzenia do ekstrakcji dla Twojego projektu.