Zamrażarka uderzeniowa (impingement)

Podstawowym problemem w procesie zamrażania są zmiany jakościowe wynikające z dehydratacji, działania dużych kryształów na tkankę produktu, migracji wody w wyniku nierównomiernego tempa tworzenia się kryształów w komórkach i poza nimi. Podczas wolnego zamrażania zmiany te prowadzą do istotnej utraty masy produktu, zmian w strukturze, zjawiska krioosmozy itp. W konsekwencji wolno zamrożony produkt traci swoje cechy organoleptyczne, obniża się jego jakość i cechuje się dużym wyciekiem podczas rozmrażania.

Nowoczesna zamrażarka uderzeniowa

Firma ORANGE FREEZING™ opracowała technologię mrożenia uderzeniowego (impingement) dedykowaną głównie do produktów płaskich jako sposób na zapewnienie porównywalnej szybkości mrożenia jak w przypadku zamrażania kriogenicznego. Skutkiem takiego tempa tworzenia się kryształów w masie produktu, jest ich około 10 000 razy większa ilość, przez co tworzą się znacznie mniejsze kryształy. Nie naruszają one struktury tkanki. Nie powstaje, jak w przypadku wolnego mrożenia agresywny mechanicznie front lodowy. Jednoczesne zamrażanie wody w komórkach i poza nimi pozwala uniknąć migracji wody w produkcie, przez co nie gromadzi się jej nadmiar w przestrzeni międzykomórkowej. Produkt w ten sposób zamrożony cechuje się znacznie mniejszym wyciekiem po rozmrożeniu.

Dzięki dużej szybkości zamrażania uderzeniowego uzyskuje się znacznie mniejszą ususzką, ponieważ odwodnienie jest funkcją czasu mrożenia. W przypadku np. filetów z siei zamrażanie w chłodni powoduje ususzkę od 5 do 6 procent. Zamrażanie  powietrzne w tunelu statycznym powoduje odwodnienie od 4 do 5 procent. W konwencjonalnych spiralnych urządzeniach do zamrażania w linii produkcyjnej poziom ususzki wynosi od 1,5 do 2 procent, a w zamrażarkach w technologii uderzeniowych ORANGE FREEZING™   dla produktów płaskich – od 0,6 do 1 procent.

Uzyskanie takiego, porównywalnego do kriogeniki efektu jakościowego staje się, dzięki impingement, możliwe znacznie niższym kosztem.

Zamrażarka uderzeniowa wykorzystuje tysiące dysz powietrznych powodując bardzo dużą prędkości  zimnego powietrza działającego na powierzchnię produktu. Punktowe strumienie poprawiają współczynnik wnikania chłodu rozbijają warstwę izolującą powietrza, która utrzymuje ciepło wokół produktu, dzięki czemu uzyskuje się prędkości zamrażania dorównujące kriogenicznym. Transfer ciepła jest znacznie lepszy niż w przypadku konwencjonalnych zamrażarek spiralnych wykorzystujących chłodzenie mechaniczne.

Zamrażarka ORANGE FREEZING™ wykorzystująca technologię impingement, została zaprojektowana tak, aby posiadała wszelkie cechy umożliwiające zastosowanie jej jako alternatywę dla technologii kriogenicznych wykorzystujących ciekły azot, co pozwala obniżyć koszt mrożenia.

Zamrażarka ORANGE FREEZING™ może być stosowana w wielu różnych procesach, zakładach i konfiguracjach, obsługując siedem różnych szerokości przenośników taśmowych do 1800 mm lub kilka ( do czterech) linii działających równolegle.

Ta ostatnia konfiguracja pozwala na niezależne prowadzenie czterech linii produktów lub jednego szerokiego arkusza produktu. W przypadku operacji wymagających elastyczności, przetwórca może jednocześnie przetwarzać kilka produktów. W przypadku zamrażania zamrażarka ORANGE FREEZING™ zwykle obsługuje produkty o grubości do dwóch cali (50 mm).

Urządzenie to może mieć także zastosowanie do szybkiego schładzania dla produktów, które wymagają szybkiego schłodzenia z jednoczesnym podsuszeniem. W tym przypadku zaleca się zastosowanie do produktów o grubości do 200 mm.

Korzyści

  • Eliminacja ubytku masy produktu podczas mrożenia
  • Uzyskanie produktu o wysokiej jakości
  • Zachowanie walorów organoleptycznych
  • Minimalny wyciek po rozmrożeniu
  • Krótki czas mrożenia, małe wymiary urządzenia
  • Niskie koszty jednostkowe mrożenia
  • Możliwość mrożenia w linii produkcyjnej

ORANGE FREEZING™ jest firmą z pełną gamą specjalistycznych i zorientowanych na klienta zamrażarek. Dzięki szerokiej gamie innowacyjnych zamrażarek wspiera światowy przemysł spożywczy, oferując ekonomiczne i wysokiej jakości rozwiązania dla idealnie świeżo mrożonych produktów.