Zamrażarka kontaktowa

Urządzenia do mrożenia pracujące w sposób tradycyjny to zwykle  dużych rozmiarów tunele lub spirale, w których odbywa się zamrażanie poprzez nawiew zimnego powietrza. Takie stacjonarne zamrażarki zamrażają  względnie wolno, gdyż szybkość przepływu przepływ ciepła ogranicza opór wnikania z powietrza do produktu oraz przenikania w jego masie, zależny od współczynnika przewodzenia ciepła materiału. Wolne mrożenie powoduje wiele niekorzystnych zmian jakościowych w produkcie wynikających z tworzenia dużych kryształów, migracji wody z komórek i ich nadmiernego odwodnienia. Konsekwencją tego jest między innymi duża ususzka i wysoki ubytek masy podczas rozmrażania.

Zamrażarka kontaktowa ORANGE FREEZING™

Zamrażarki Kontaktowe ORANGE FREEZING™ działają na zasadzie mrożenia poprzez kontakt, który cechuje się znacznie wyższym współczynnikiem wnikania ciepła. Elementem roboczym procesu termicznego jest zimna płyta po której na cienkiej folii przesuwa się produkt. Zamrażanie poprzez kontakt następuje bardzo szybko. Rozwiązanie to łączy w sobie najwyższą jakość indywidualnego szybkiego zamrażania, szczególnie na powierzchni z najwyższą elastycznością zamrażania, gdyż parametry mrożenia można szybko dostosować do produktu, co jest istotne przy szerokiej gamie asortymentu produktów o różnych wymaganiach.  Folia może być użyta jednorazowo, co zapewnia maksymalną higienę bez konieczności mycia. Do wyboru jest także opcja z taśmą bezkońcową. Unikalna konstrukcja płyty chłodniczej minimalizuje jej masę, optymalizuje warunki wymiany ciepła dając większą wydajność oraz minimalizując czas zamrażania produktów. Zamrażarki kontaktowe ORANGE FREEZING™ mogą również działać jako zamrażarki do wstępnego lub pełnego mrożenia na w linii produkcyjnej.

Oszczędność czasu, miejsca i pieniędzy

Każda zamrażarka kontaktowa ORANGE FREEZING™ składa się z całkowicie spawanej konstrukcji, która jest zamontowana na regulowanych nóżkach, co eliminuje potrzebę masywnej podstawy a tym samym skraca do minimum czas i koszty instalacji. Odłączenie, przeniesienie i ponowne podłączenie jest szybkie i łatwe. Zapewnia to dodatkowo mobilność.

Urządzenie to dedykowane jest głównie do produktów płaskich, o dużej powierzchni styku z taśmą, produktów wymagających szybkiego zamrożenia, do hartowania na powierzchni w przypadku produktów delikatnych, wrażliwych na odkształcenia. Zamrażarka kontaktowa doskonale nadaje się do zastosowania na etapie wstępnego mrożenia współpracując z następującym po niej tunelem tradycyjnym ( także do istniejących systemów). Dzięki takiej kombinacji liniowej można uzyskać:

  • poprawę jakości produktu poprzez zwiększenie szybkości mrożenia w najbardziej istotnej pierwszej fazie procesu
  • zmniejszenie ubytku masy na skutek redukcji ususzki
  • zahartowanie wstępne na powierzchni produktu
  • zwiększenie i uelastycznienie wydajności układu

Zespół inżynierów ORANGE FREEZING™ zaprojektuje zamrażarkę kontaktową ORANGE FREEZING™ według dokładnej specyfikacji, zgodnie z  szczególnymi wymaganiami klienta, biorąc pod uwagę charakterystykę  produktów, układ linii produkcyjnej żywności i zakładów produkcyjnych.

Korzyści

  • Wysoka wydajność mrożenia przy małych wymiarach urządzenia
  • Krótki czas zamrażania
  • Redukcja ususzki
  • Możliwość szybkiego zamrożenia powierzchni
  • Zastosowanie do wstępnego podmrażania

ORANGE FREEZING™ jest firmą z pełną gamą specjalistycznych i zorientowanych na klienta zamrażarek. Dzięki szerokiej gamie innowacyjnych zamrażarek wspiera światowy przemysł spożywczy, oferując ekonomiczne i wysokiej jakości rozwiązania dla idealnie świeżo mrożonych produktów.