Palone ziarna kawy, jak również kawa mielona szybko tracą swój smak. Tlen wchodzący w kontakt z kawą powoduje jej utlenianie. Opakowanie próżniowe rozwiązuje ten problem, ale każdy producent kawy wie, że nieszczelności w opakowaniach to poważny problem któremu należy zapobiegać. Znalezienie nawet najmniejszych nieszczelności jest kluczowe w przypadku kawy pakowanej próżniowo.
Próżniowy Tester Szczelności firmy Oxipack jest przeznaczony do testowania próbek opakowań bezpośrednio po zapakowaniu. Manometr sprawdza ciśnienie resztkowe, aby upewnić się, że słoje Bell Jar w linii produkcyjnej działają właściwie. Może to zrobić w przypadku produktów zawierających niewielką ilość powietrza lub gazu obojętnego w opakowaniach o różnych rozmiarach.
Brak konieczności odczekania 24 lub więcej godzin po zapakowaniu – jak ma to czasem miejsce przy wykrywania wycieków – jest zaletą w przypadku produktów takich jak drożdże i kawa, których smak bardzo szybko traci na wartości. Potrzeba przechowywania jest mniejsza. Testowane produkty pozostają nienaruszone, co zmniejsza ilość odpadów produkcyjnych i opakowań oraz reklamacji klientów. Różnica ciśnień 700 mbar jest wytwarzana w ciągu trzydziestu sekund i wykrywa nieszczelności tak małe jak 10 µm.
Oxipack – firma z siedzibą w Holandii, specjalizuje się w technologiach wykrywania nieszczelności. Oxipack oferuje rozwiązania odpowiednie dla różnych typów opakowań zarówno w przemyśle spożywczym jak i farmaceutycznym, dając pewność, że opakowanie jest hermetyczne.