Tester szczelności do orzechów pakowanych w torebki i innych produktów

Orzechy zawierają kwasy tłuszczowe nienasycone, co oznacza, że są podatne na utlenianie. Producent orzechów powinien zapewnić dokładne testy opakowań w celu wykrycia wszelkich nieszczelności, aby zapobiec zjełczeniu orzechów i obniżeniu poziomu zadowolenia konsumentów.

Badanie nieszczelności poprzez wytworzenie próżni

Stacjonarny Tester Szczelności firmy Oxipack jest samodzielnym urządzeniem do sprawdzania produktów w opakowaniach giętkich – np. tarty ser, orzechy w torebkach, karma dla zwierząt, mleko w proszku itp.  Ręcznie obsługiwana maszyna może testować pod kątem nieszczelności produkty, których opakowania zawierają niewielkie ilości powietrza lub gazu obojętnego bądź są pakowane w atmosferze modyfikowanej. Produkt jest testowany metodą poszukiwanie różnic ciśnienia poprzez umieszczenie opakowania pomiędzy dwoma elastycznymi gumowymi membranami. Pokrywa urządzenia jest następnie zamykana, aby wytworzyć próżnię w komorze testowej. W ten sposób można znaleźć zarówno duże nieszczelności, jak i te mikro.

Zaletą urządzenia jest to, że testowanie odbywa się bez uszkadzania opakowania. Powoduje to mniej odpadów i  wadliwych produktów trafiających do konsumenta. Ponadto, urządzenie mierzy produkty jednocześnie. Cykl pomiarowy trwa około 30 sekund, wykrywając nieszczelności do 10 µm.

KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA

  • Łatwość obsługi
  • Urządzenie spełnia wymagania normy ASTM F2338
  • Testy nie powodują uszkodzenia produktu

 

Oxipack – firma z siedzibą w Holandii, specjalizuje się w technologiach wykrywania nieszczelności. Oxipack oferuje rozwiązania odpowiednie dla różnych typów opakowań zarówno w przemyśle spożywczym jak i farmaceutycznym, dając pewność, że opakowanie jest hermetyczne.

 

Nazwa pliku Rodzaj pliku Rozmiar pliku
Folder ENG A5 SLT.docx application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document 0.09 MB