Do utrzymania, a tym bardziej podniesienia jakości produkowanej czekolady wymagany jest miernik stanu zatemperowania. To łatwe w użyciu, przenośne urządzenie pozwoli na szybki i dokładny odczyt krzywej temperowania i określenie indeksu zatemperowania.
Dzięki ułatwiającemu odczytanie danych ekranowi o przekątnej 5 cali miernik ChocoMeter firmy Aasted sprawi, że analiza jakości temperowanej czekolady będzie zadaniem szybkim i prostym. To kompaktowe urządzenie oraz jego system operacyjny zostały opracowane we współpracy ze specjalistami przemysłu czekoladowego, dzięki czemu jest ono w stanie zmierzyć wszystkie parametry pozwalające utrzymać najwyższy poziom jakości.
ChocoMeter oferuje maksimum funkcji – wbudowana drukarka może błyskawicznie stworzyć wydruki krzywych temperowania. Ponadto uzyskane dane można przesłać bezpośrednio do dowolnej aplikacji z pakietu Microsoft Office bez stosowania dodatkowego oprogramowania.
Miernik jest przystosowany do obsługi przez personel bez przeszkolenia technicznego, a wbudowany przewodnik użytkowania poprowadzi operatora za pomocą instrukcji krok po kroku. Wbudowany elektroniczny element chłodzący pozwala uzyskać wyniki w szybkim tempie i wyświetlić krzywe temperowania w formie graficznej z zaznaczeniem wartości stycznych, krzywych odniesienia i wielu przydatnych informacji.
Aasted (http://www.aasted.eu) produkuje maszyny do temperowania, depozytory, oblewarki, tunele chłodnicze i linie do formowania.