System zmiany kolorów dla wytłaczanych produktów zbożowych

Tradycyjne podejście do wielokolorowych, wytłaczanych płatków śniadaniowych i przekąsek obejmowało kosztowne i czasochłonne zatrzymanie linii i przestawienie jej na drugą produkcję. Dopiero wtedy następował cykl produkcji w danym kolorze. Wykorzystanie celowo skonstruowanego systemu zmiany koloru, mogącego współpracować z ekstruderem dwuślimakowym pozwoli na błyskawiczną zmianę koloru bez zwalniania lub zatrzymywania produkcji, z korzyścią dla kosztów i wydajności pracy.

Automatyczny system zmiany kolorów dla ekstruderów dwuślimakowych z minimalizacją strat

System zmiany koloru Spectrum Colour Change System (SCCS) firmy Baker Perkins cechuje innowacyjna koncepcja, dzięki której można obniżyć koszty związane z produkcją wyrobów zbożowych wymagających wielu wersji kolorystycznych w miksie gotowego produktu. Został on zaprojektowany dla bezproblemowej pracy z ekstruderami dwuślimakowymi, takimi jak Baker Perkins SBX Master. System Spectrum Colour Change System bezproblemowo integruje się z interfejsem obsługowym ekstrudera i umożliwia błyskawiczną zmianę koloru bez zatrzymywania, ani nawet zwalniania szybkości pracy linii wytłaczającej.

System SCCS działa na zasadzie wprowadzania wybranego koloru bezpośrednio do cylindra ekstrudera, gdzie ulega on dokładnemu i jednorodnemu wymieszaniu z uzyskaniem najwyższej jakości warstwy barwnej. Innowacyjny ustnik firmy Baker Perkins o zmniejszonej objętości praktycznie eliminuje różnice w przepływie w osi cylindra i z dala od niej, co oznacza nadzwyczaj szybkie przejście granicy koloru. W ten sposób potrzeba zatrzymywania procesu wytłaczania między zmianami koloru praktycznie nie istnieje.

Wbudowany system tłoczenia cieczy został zaprojektowany pod kątem pracy z olejem, wodą i barwnikami, umożliwiając pobieranie ich z wbudowanych zbiorników i dostarczenie do wnętrza cylindra ekstrudera. System SCCS zostaje zintegrowany bezpośrednio z interfejsem obsługowym HMI ekstrudera. Pozwala on na łatwą zmianę receptury koloru oraz pełne monitorowanie systemów, z uwzględnieniem również poziomu w zbiornikach układu.

Konstrukcja z otwartą ramą i pełne higieniczne wykonanie ułatwiają czyszczenie, a wymagane czynności konserwacyjne przebiegają szybko z minimalnym wpływem na gotowość linii do pracy.

KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA

  • Barwienie produktów w trakcie pracy i szybka zmiana kolorów – brak odpadów i kosztownych przestojów
  • Pełna integracja z interfejsem HMI ekstrudera, pozwalająca na zautomatyzowaną zmianę receptur barwników oraz monitorowanie pracy systemu
  • Precyzyjnie zaprojektowany ustnik o zmniejszonej objętości, który umożliwia niezwykle szybkie zmiany kolorów
  • System eliminuje potrzebę przechowywania i mieszania ze sobą produktów z odrębnych serii kolorystycznych, w czym znacząco obniża koszty produkcji

 

Baker Perkins (https://www.bakerperkins.com) supplies technology for the bakery, biscuit, confectionery, snack and breakfast cereal sectors, The company’s production machines are based on over 100 years of experience in the field.