Tradycyjne podejście do wielokolorowych, wytłaczanych płatków śniadaniowych i przekąsek obejmowało kosztowne i czasochłonne zatrzymanie linii i przestawienie jej na drugą produkcję. Dopiero wtedy następował cykl produkcji w danym kolorze. Wykorzystanie celowo skonstruowanego systemu zmiany koloru, mogącego współpracować z ekstruderem dwuślimakowym pozwoli na błyskawiczną zmianę koloru bez zwalniania lub zatrzymywania produkcji, z korzyścią dla kosztów i wydajności pracy.
System zmiany koloru Spectrum Colour Change System (SCCS) firmy Baker Perkins cechuje innowacyjna koncepcja, dzięki której można obniżyć koszty związane z produkcją wyrobów zbożowych wymagających wielu wersji kolorystycznych w miksie gotowego produktu. Został on zaprojektowany dla bezproblemowej pracy z ekstruderami dwuślimakowymi, takimi jak Baker Perkins SBX Master. System Spectrum Colour Change System bezproblemowo integruje się z interfejsem obsługowym ekstrudera i umożliwia błyskawiczną zmianę koloru bez zatrzymywania, ani nawet zwalniania szybkości pracy linii wytłaczającej.
System SCCS działa na zasadzie wprowadzania wybranego koloru bezpośrednio do cylindra ekstrudera, gdzie ulega on dokładnemu i jednorodnemu wymieszaniu z uzyskaniem najwyższej jakości warstwy barwnej. Innowacyjny ustnik firmy Baker Perkins o zmniejszonej objętości praktycznie eliminuje różnice w przepływie w osi cylindra i z dala od niej, co oznacza nadzwyczaj szybkie przejście granicy koloru. W ten sposób potrzeba zatrzymywania procesu wytłaczania między zmianami koloru praktycznie nie istnieje.
Wbudowany system tłoczenia cieczy został zaprojektowany pod kątem pracy z olejem, wodą i barwnikami, umożliwiając pobieranie ich z wbudowanych zbiorników i dostarczenie do wnętrza cylindra ekstrudera. System SCCS zostaje zintegrowany bezpośrednio z interfejsem obsługowym HMI ekstrudera. Pozwala on na łatwą zmianę receptury koloru oraz pełne monitorowanie systemów, z uwzględnieniem również poziomu w zbiornikach układu.
Konstrukcja z otwartą ramą i pełne higieniczne wykonanie ułatwiają czyszczenie, a wymagane czynności konserwacyjne przebiegają szybko z minimalnym wpływem na gotowość linii do pracy.
KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA
Baker Perkins (https://www.bakerperkins.com) supplies technology for the bakery, biscuit, confectionery, snack and breakfast cereal sectors, The company’s production machines are based on over 100 years of experience in the field.
Nazwa pliku | Rodzaj pliku | Rozmiar pliku |
---|---|---|
BakerPerkins_breakfast_cereals.pdf |
![]() |
3.57 MB |
BakerPerkins_ Spectrum_colour_flavour_change_system.pdf |
![]() |
1.27 MB |