Lukier plastyczny służy do produkcji szerokiej gamy produktów cukierniczych, a jego jakość ma zasadniczy wpływ na gotowe produkty. Celem przy produkcji wysokiej jakości lukru plastycznego jest jego powtarzalna struktura o bardzo drobnych kryształach. W tradycyjnych systemach do uzyskania najlepszych rezultatów niezbędni są specjalnie przeszkoleni operatorzy. Dedykowany i całkowicie zautomatyzowany system do produkcji lukru plastycznego i lukru plastycznego w proszku pozwoli na wytwarzanie dużych ilości i najwyższej jakości lukru przy niższych kosztach i wyższej jakości produktu.
Systemy wytwarzania lukru plastycznego firmy Baker Perkins są projektowane do ciągłej produkcji lukru plastycznego zarówno płynnego jak i w proszku, który charakteryzują powtarzalne cechy i wysoka jakość.
Lukier plastyczny w proszku jest zazwyczaj pakowany w pudełka i w tej formie sprzedawany do piekarni i cukierni jako półprodukt. System Base Fondant firmy Baker Perkins obejmuje zespół zintegrowanych urządzeń i pozwala na całkowicie zautomatyzowane ważenie i mieszanie składników, a następnie gotowanie i schładzanie. W końcowym etapie specjalistyczna ubijaczka rozrabia masę do momentu wytworzenia struktury z drobnymi kryształkami.
W systemie produkcji ciekłego lukru plastycznego skrystalizowana masa jest przenoszona do drugiego procesu, w którym wytwarzana jest płynna, gotowa do użycia masa lukrowa o ekstradrobnych kryształkach. Zazwyczaj jest ona podawana do depozytorów. Przed tym etapem do masy lukrowej można wprowadzić szeroki wybór dodatków, takich jak barwniki, aromaty oraz inne uszlachetniacze.
Cała linia lukru plastycznego jest zintegrowana, a za sterowanie nią odpowiedzialny jest centralny układ PLC, obsługiwany z pojedynczego interfejsu operatorskiego HMI. System sterowania linią lukru plastycznego można również łatwo zintegrować z zewnętrznymi urządzeniami znajdującymi się za linią w toku produkcyjnym, uzyskując pełne środowisko produkcyjne.
KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA
Baker Perkins (https://www.bakerperkins.com) supplies technology for the bakery, biscuit, confectionery, snack and breakfast cereal sectors, The company’s production machines are based on over 100 years of experience in the field.
Nazwa pliku | Rodzaj pliku | Rozmiar pliku |
---|---|---|
BakerPerkins_confectionery.pdf |
![]() |
4.44 MB |
BakerPerkins_fondant_plant.pdf |
![]() |
2.46 MB |