Stołowy ekstruder do produktów zbożowych i przekąsek

Produkty wytłaczane są niezwykle popularne w sektorach płatków śniadaniowych i przekąsek. Projektowanie, testowanie i dopracowywanie pomysłów na nowe produkty na maszynach produkcyjnych jest niezwykle nisko wydajne. Laboratoryjny ekstruder wysokiej jakości jest niezbędnym narzędziem zarówno przy opracowywaniu produktów jak i receptur, które pozwoli na precyzyjne przeniesienie rezultatów do skali produkcyjnej.

Stołowy ekstruder do badania, rozwiązywania problemów i testów jakości

Ekstruder stołowy MPF19 firmy Baker Perkins jest wysokiej jakości ekstruderem dwuślimakowym, który idealnie sprawdzi się przy pracach laboratoryjnych, opracowywaniu produktów i zadaniach testowania procesu.

MPF19 jest wyposażony w unikalny, otwierany cylinder Baker Perkins. Dzięki niemu ekstruder można w dowolnym momencie zatrzymać i natychmiast sprawdzić stan przetwarzanych składników.

Ekstruder MPF19 został zaprojektowany z uwzględnieniem maksymalnej wszechstronności przy pracach badawczych i rozwojowych, i pozwala na szybkie i łatwe korekty składu, zmiany ustawień procesowych, oraz przetestowanie wszystkich konfiguracji ślimaków. Ponadto konfiguracje ślimaków mają geometrię identyczną jak pełnoskalowe ekstrudery produkcyjne, dzięki czemu MPF19 jest idealny do prac przy tworzeniu i testowaniu receptur. Całkowicie zautomatyzowana procedura rozruchu i zatrzymania dokładnie odzwierciedla funkcje dostępne w maszynach skali produkcyjnej.

Zintegrowany układ sterowania zapewnia praktycznie wszystkie elementy sterujące dostępne w ekstruderach produkcyjnych i umożliwia zapisanie do 50 receptur oraz rejestrację danych dotyczących wydajności. Ekstruder MPF19 można podłączyć do komputera PC w celu pobrania, analizy i porównywania danych.

KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA

  • Pozwala na błyskawiczne testowanie i ocenę pomysłów na nowe produkty
  • Idealne skalowanie względem ekstruderów o skali produkcyjnej oznacza możliwość stosowania urządzenia do rozwiązywania problemów procesowych
  • Umożliwia przetestowanie wpływu nowych składników lub formuł bez wpływu na produkcję główną
  • Kompaktowy format pozwala na testowanie partii o wielkości nawet 5 kg na godzinę, maksymalnie do 25 kg na godzinę
  • Wbudowany interfejs obsługowy HMI z pełnym sterowaniem recepturami i danymi roboczymi

 

Baker Perkins (https://www.bakerperkins.com) supplies technology for the bakery, biscuit, confectionery, snack and breakfast cereal sectors, The company’s production machines are based on over 100 years of experience in the field.