Skuteczność kiełkowania nasion zależy od takich czynników jak rodzaj nasion, stopień czystości, a w szczególności od temperatury. Odpowiednia temperatura sprzyja kiełkowaniu nasion. Testowanie zdolności kiełkowania nasion w jednej, określonej temperaturze wymagałoby wielu prób i jest czasochłonne bez odpowiedniego sprzętu. Mając system mogący testować każdy rodzaj nasion w różnych warunkach temperaturowych jednocześnie, można zaoszczędzić czas szukając właściwej temperatury kiełkowania. Idealnym rozwiązaniem jest stół do testów kiełkowania nasion.
Stół do testów kiełkowania nasion, w którym możliwe jest zastosowanie różnych temperatur dla każdego rodzaju nasion jednocześnie. Jest on używany do określania optymalnej temperatury i szybkości kiełkowania nasion (również otoczkowanych).
System ten jest doskonale nadaje się do celów badawczych i rozwojowych w ramach testów różnego rodzaju nasion. Ma na celu określenie procentu i szybkości kiełkowania pierwszych 50 procent nasion. Jest również używany do określenia optymalnej temperatury zabiegu przywracania spoczynku, ustalenia procentu i prędkości kiełkowania po testach kontrolowanego pogarszania jakości nasion.
Temperatura jest mierzona przez czujniki temperatury, a jej odczyt odbywa się na cyfrowym wyświetlaczu umieszczonym z przodu stołu. W ramach systemu chłodzenia i ogrzewania można ustawić temperaturę w zakresie od 5 do 40°C w pomieszczeniu o średniej temperaturze otoczenia wynoszącej 20°C.
Seed Processing Holland oferuje maszyny do młócenia i pozyskiwania nasion, suszarnie, urządzenia do gruntowania, kondycjonowania, czyszczenia, powlekania, maszyny do liczenia, ważenia i pakowania nasion warzyw i owoców.