Kotły wsadowe często nie oferują wszechstronności, a ich wydajność i jakość produkcji przy niższym poziomie napełnienia pozostawia wiele do życzenia. Poprzez użycie nowoczesnego, wszechstronnego kotła wsadowego oferującego wiele dodatkowych operacji z możliwością pracy z różnymi wielkościami wsadów można poprawić zarówno wydajność jak i uniwersalność realizowanych receptur. Elastyczne rozwiązanie pozwalające na szarżowe gotowanie różnych produktów, które zapewni szybki zwrot nakładów inwestycyjnych.
Kocioł MultiCook firmy Enoop to wysoce innowacyjny, pochylany pionowy kocioł wsadowy dla szerokiej gamy produktów spożywczych, takich jak dżemy, zupy, sosy, dania gotowe, pokarmy dla dzieci, nadzienia owocowe i wielu innych.
Oprócz konstrukcji w całości ze stali nierdzewnej i zgodności z wymogami HACCP kocioł MultiCoook charakteryzuje się pochylaną konstrukcją dla poprawy skuteczności mieszania i opróżniania – co w efekcie pozwala skrócić czas realizacji jednej szarży.
Korpus samego kotła jest wykonany z podwójnym płaszczem i zewnętrzną izolacją cieplną. Jest on ogrzewany parą nasyconą i chłodzony wodą. Obszar ogrzewania/chłodzenia jest podzielony na 3 strefy. W ten sposób możliwe jest przygotowywanie szarż o różnej pojemności bez ryzyka przypalenia mniejszych szarż.
Oprócz płaszcza grzewczego zbiornik kotła MultiCook jest wyposażony w ogrzewany wewnętrznie stożek. Pozwala on dodatkowo skrócić czas gotowania, zwiększając produktywność.
Kocioł jest dostępny w dwóch wielkościach w celu doboru do danego zastosowania. Ponadto jest wyposażony w mieszadła z częstotliwościową regulacją prędkości dla ochrony nawet najbardziej delikatnych kawałków owoców. Zgarniacze z powłoką teflonową wspomagają wydajność mieszania i wymiany ciepła.
KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA
Enoop produces equipment for wine-cellars, food and beverages, chemical, pharmaceutical industry and ecology.