Suszarnie sublimacyjne umożliwiają uzyskanie nieporównywalnie niższej zawartości końcowej wody w produkcie i wyższej jego jakość. Jednak prowadzenie procesu sublimacji, czyli odparowania wody w zamrożonym wcześniej produkcie wymaga szczególnej precyzji utrzymania temperatury, ciśnienia oraz efektywnej obsługi wymiany ciepła, wody i powietrza w tym kilkuetapowym procesie. Suszarnia liofilizacyjna Easy Freeze Dryer wychodzi naprzeciw tym oczekiwaniom.
Firma Pigo jako światowy lider w dziedzinie wysokiej jakości liofiliztorów, wykorzystała doświadczenie w projektowaniu i produkcji tworząc urządzenie, które rozwiązuje wiele problemów pojawiających się w tym procesie. W technologii liofilizacji owoców i warzyw surowiec powinien w fazie wstępnej być zamrożony z jakością IQF. Czyli w najszybszy możliwy sposób, tak aby wielkość kryształków lodu w strukturze produktu była jak najmniejsza. Jest to bezpieczne dla struktury tkanki i ułatwia proces sublimacji.
Efekt szokowego mrożenia uzyskuje się dzięki umieszczeniu parowników o rozbudowanej powierzchni wymiany ciepła w bezpośredniej bliskości produktu, obustronnie wzdłuż liofilizatora. Szybkie odprowadzenie pary stymulowane jest przez próżniowy system składający się z kanałów rozmieszczonych wzdłuż całego bębna. Ułatwia to uzyskanie znacznie krótszego czasu suszenia. Równomierne i skuteczne odprowadzanie oparów zmniejsza tworzenie się lodu na parowniku.
Zastosowany system wyprowadzania regałów z tacami nie jest zintegrowany z elementami konstrukcji hali, przez co urządzenie jest wygodniejsze w przypadku zmiany ustawienia. Suszarnia liofilizacyjna Easy Freeze Dryer znajduje zastosowanie do szerokiej gamy produktów i wydajności. W tym owoców, jagód, warzyw, mięsa, owoców morza, bloków zup, potraw z ryżu i wielu innych.
Włoska firma Pigo Srl specjalizuje się w urządzeniach do zamrażania, liofilizacji i suszenia, a także w urządzeniach do przetwarzania owoców i warzyw.