Receptury przy produkcji kremów lub maści mogą mieć postać emulsji woda w oleju (w/o) lub olej w wodzie (o/w). Składniki zagęszczające, stabilizujące i emulgujące po dodaniu do wody tworzą aglomeraty, podobnie jak grudki powstające w fazie olejowej. Dlatego potrzebne jest rozwiązanie, które będzie w stanie nawilżyć i rozproszyć składniki tak dobrze, że cząsteczki emulsji nie będą pękać podczas dodawania oleju.
Zaprojektowane przez AZO LIQUIDS urządzenia do przetwarzania próżniowego typu zoatec® BG mogą być stosowane do mieszania, dyspergowania i emulgowania dwóch różnych cieczy lub cieczy i suchych proszków.
Dzięki standardowym modułom, model może być dopasowany do różnych zastosowań. Zapewnia to krótszy czas uruchomienia i instalacji. Homogenizator AZO posiada innowacyjną i unikalną konfigurację, dzięki której jest w pełni dostępny z zewnątrz. Cały obszar roboczy może być usunięty bez demontażu wielu przewodów rurowych, co sprawia, że czyszczenie i konserwacja urządzenia są bardzo łatwe.
Ponadto urządzenie można dostosować do aktualnych wytycznych i norm jakościowych, w tym dobrej praktyki wytwarzania, SIP i ATEX.
Urządzenie może być wykorzystywane nie tyko do produkcji maści, żeli i kremów na potrzeby przemysłu farmaceutycznego i kosmetycznego, ale również do szerokiej gamy zastosowań w przemyśle spożywczym – sosy, keczup, pasty rybne, marmolada i dżem, nadzienia czekoladowe, koncentraty, majonezy, dressingi, sery topione, soki.
AZO LIQUIDS is specialized in mixing, dispersing and homogenizing technologies for liquid and paste-like products.
Nazwa pliku | Rodzaj pliku | Rozmiar pliku |
---|---|---|
AZO LIQUIDS Applications.pdf | 5.89 MB | |
AZO LIQUIDS Overview Brochure.pdf | 1.56 MB | |
AZO LIQUIDS Batch Vacuum Processing Plants.pdf | 1.03 MB |