Prażalnik i suszarnia do wyrobów zbożowych o powtarzalnych parametrach

W celu wytwarzania najwyższej jakości płatków zbożowych, rozdrabnianych ziaren lub produktów ekspandowanych gorącym powietrzem wymagany jest końcowy etap prażenia. Równomierne wyprażenie w kolejnych partiach jest równie ważne, jak delikatne posługiwanie się produktem w celu zachowania jego jakości. Dzięki wykorzystaniu prażalników fluidalnych zaprojektowanych specjalnie do delikatnych produktów tego typu można uzyskać doskonały smak i strukturę bez ryzyka pogorszenia jakości produktu z powodu nadmiernego pylenia lub nierównomiernego wyprażenia.

Prażalnik fluidalny do produktów zbożowych o delikatnej budowie

ThermoGlide2 Toaster firmy Baker Perkins to kompaktowy i energooszczędny prażalnik, zaprojektowany specjalnie do stosowania przy produkcji śniadaniowych produktów zbożowych oraz innych lekkich i delikatnych wyrobów.

Urządzenie jest dostępne w wielu wersjach o różnych wydajnościach od 750 kg płatków (lub 1430 kg w przypadku ryżu) na godzinę do 2950 kg płatków (lub 5900 kg dla ryżu) na godzinę.

W celu uzyskania wyższej równomierności prażalnik ThermoGlide2 zawiera dwie strefy prażenia z niezależnym sterowaniem przepływu powietrza i jego temperatury. W ten sposób w urządzeniu wytworzone zostaje idealne złoże fluidalne pozwalające na pełne wyprażenie i delikatne przemieszczanie produktu.

Czas przebywania produktu we wnętrzu prażalnika jest określany poprzez sterowanie systemem przenośników wibracyjnych, których wzmocniona konstrukcja zapewnia równomierne wyniki prażenia oraz wysoką trwałość użytkową.

Prażenie produktów lekkich będzie skutkować powstawaniem pyłu i innych drobnych cząstek, których obecność w produkcie końcowym nie jest pożądana. Urządzenia z serii ThermoGlide2 są wyposażone w system odciągu pyłów i drobnych cząstek pracujący z wykorzystaniem wysokowydajnych cyklonów. Układ odciągu i separacji nie zawiera filtrów – co przekłada się na skrócenie przestojów wymaganych na ich czyszczenie i konserwację oraz wyższą wydajność prażenia.
To kompaktowe urządzenie zostało zaprojektowane z uwzględnieniem wysokiej efektywności. Niska masa elementów wysokotemperaturowych oznacza, że czas rozgrzewania wynosi poniżej 20 minut, a w celu obniżenia zużycia energii gorące powietrze po oddzieleniu pyłów jest ponownie używane w procesie. Poziom wilgoci jest precyzyjnie regulowany za pomocą automatycznych klap na wylotach powietrza.

KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA

  • Gama modeli o szerokim zakresie wydajności w celu sprostania wymaganiom klienta
  • Wysoka równomierność i delikatne obchodzenie się z produktem pozwalają uzyskać jego wysoką jakość
  • Niezwykle energooszczędny układ recyrkulacji powietrza pozwala obniżyć koszty energii
  • Nie wymagająca filtrów ekstrakcja pyłów i drobnych cząstek zwiększa jakość produktu i skraca czas konserwacyjnych przestojów w produkcji
  • Technologia fluidalna oznacza doskonałe rezultaty, nawet przy najbardziej delikatnych produktach

Baker Perkins (https://www.bakerperkins.com) supplies technology for the bakery, biscuit, confectionery, snack and breakfast cereal sectors, The company’s production machines are based on over 100 years of experience in the field.