Równomierne prażenie ziaren kakao ma zasadnicze znaczenie przy produkcji czekolady. Dzięki precyzyjnej kontroli temperatury każde z ziaren otrzymuje optymalną ilość ciepła przez określony czas prażenia.
Prażak sferyczny firmy JAF INOX przenosi tradycyjną metodę prażenia na wyższy poziom, oferując innowacyjną konstrukcję gwarantującą najlepszy smak czekolady z prażonych ziaren kakao. Obrotowa komora kulowa zapewnia równomierność prażenia i rozwijanie barwy i aromatu w optymalnych warunkach. Charakteryzuje się ona niezwykłą skutecznością sterylizacji i pasteryzacji, a jednocześnie umożliwia zmiękczenie otoczki ziaren i obniżenie zawartości wilgoci. Prażalnik jest wyposażony w podgrzewacz gazowy o mocy 70 kW oraz sterownik temperatury PID pozwalający na precyzyjne sterowanie temperatury produktu i źródła ciepła. Konstrukcja prażalnika kulowego jest wykonana ze stali miękkiej, natomiast części w kontakcie z produktem ze stali nierdzewnej. Skuteczna izolacja termiczna gwarantuje najwyższą skuteczność wymiany ciepła i najniższe zużycie energii. Prażalnik ma wielkość wsadu 150 kg i wymaga zasilania z mocą 5 kW.
KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA:
Firma Jaf Inox stanowiąca część koncernu Royal Duyvis Wiener Group to producent zaawansowanych urządzeń do przetwarzania czekolady na mniejszą skalę. |