Po fermentacji, osuszeniu, uprażeniu i obdarciu ziaren kakaowca ze skórek otrzymujemy pastę kakaową, która następnie jest przetwarzana aż do uzyskania miazgi kakaowej. Zawiera ona w mniej więcej równych proporcjach zarówno masę kakaową jak i masło kakaowe. W celu wyprodukowania czekolady należy przetworzyć miazgę czekoladową w procesie prasowania w celu oddzielenia masła kakaowego od masy.
Prasa do kakao firmy Duyvis ma zastosowanie w procesach przetwarzania miazgi kakaowej w sposób ciągły. Służy do oddzielania masła kakaowego od masy kakaowej z uzyskaniem masy ciastowej, ciętej następnie w łamaczu na „klocki” lub mniejsze kawałki gotowe do etapu proszkowania.
Cykle prasowania są prowadzone w elastyczny i umożliwiający wprowadzanie zmian sposób. Jest to istotne, ponieważ miazgi o różnych właściwościach mają istotny wpływ na sposób działania prasy.
Dzięki oprogramowaniu sterującemu prasy kakaowej prędkość ruchu tłoka jest stale monitorowana i regulowana w zależności od zmian właściwości miazgi.
Royal Duyvis Wiener to firma założona w 1885 r., specjalizuje się w inżynierii, produkcji i instalacji maszyn do przetwarzania kakao i czekolady. Dzięki doskonałej technice i personelowi Royal Duyvis Wiener posiada imponujący wkład w zakresie dostarczania innowacyjnych rozwiązań dla przemysłu. Firma została uznana na całym świecie za innowacyjnego producenta i dostawcę maszyn do produkcji kakao oraz czekolady – pojedyncze urządzenia lub kompletne linie pod klucz. Jest cenionym partnerem zarówno dla sektora kakao, czekolady, jak i lodów, piekarnictwa, słodyczy.
Firma F.B. Lehmann, założona w 1834 r. i połączona w roku 2010 z Royal Duyvis Wiener jest znana z maszyn do czyszczenia ziarna, prażenia, pionowych urządzeń mielących, jak również unikalnych maszyn do rafinowania. Fabryka jest zlokalizowana w Aalen (Niemcy).
Połączone know-how Duyvis, Wiener i Lehmann zapewnia utrzymanie wysokiej jakości, jak również doskonałego poziomu obsługi, którego można oczekiwać przy połączeniu firm, mających razem ponad 300 lat doświadczenia.