Małoskalowa produkcja ręczna chrupkich batonów zbożowych i podobnych produktów może być czaso- i pracochłonna. Uzyskanie właściwej kontroli nad temperaturą w celu sporządzenia i nakładania mieszanki, a następnie jej schłodzenie może sprawić, że produkcja niewielkich serii będzie kosztowna. Dedykowany stół do produkcji ręcznej z krojeniem pozwoli zwiększyć wielkość produkcji, skrócić czas wytwarzania oraz zmniejszyć wysiłek operatora, co przełoży się na szybszy zwrot inwestycji.
Stół Manual Process Table (MPT) firmy MIA Food Tech jest rozwiązaniem stworzonym specjalnie do małoskalowej produkcji wyrobów kruchych stanowiących zarówno produkty gotowe, jak i półprodukty do dalszej obróbki, na przykład mielenia.
Ten stół ręczny o zaawansowanych cechach ma wbudowany układ podgrzewania i chłodzenia. Funkcja podgrzewania pozwala utrzymać właściwą temperaturę przygotowanej mieszanki produktowej dla łatwiejszego rozprowadzania, zwijania i powlekania. Funkcja chłodzenia z kolei skraca czas twardnienia zwiniętej masy przed krojeniem i odbieraniem.
Stół jest przewidziany do obsługi przez jednego operatora, a jego konstrukcja minimalizuje konieczność głębokiego pochylania tułowia. Urządzenie jest wyposażone w łatwe w montażu i demontażu prowadnice ze stali nierdzewnej oraz nie wymagający wysiłku do obsługi nóż krojący zamontowany na rolkach w podstawie stołu.
Przy masie zaledwie 200 kg i wymiarach 1000 x 1000 x 1000 mm stół MPT doskonale sprawdzi się w mniejszych zakładach przy produkcji partii produktu od 5 do 10 kg.
KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA
MIA Food Tech ( www.miaft.com) manufactures small and medium scale equipment for dragées, сereal bars, nuts and nougat.