Proszki o bardzo wysokim stopniu rozdrobnienia mogą być wytwarzane bez problemów przy pomocy młynów kulowych i młynów mieszadłowych. Zarówno młyny pionowe, jak i poziome są wykorzystywane do rozdrabniania czekolady i innych produktów kakaowych. Zalety pionowego młyna kulowego to mniejsze zajęcie powierzchni oraz wyposażenie w większy płaszcz chłodzący.
Pionowe młyny kulowe do rozdrabniania czekolady firmy Royal Duyvis Wiener poprzez wprowadzenie wszechstronnych modeli Choc-1250 oraz Choc-1500 zastąpiły tradycyjne metody produkcyjne, wymagające dużych nakładów pracy. Maszyny te to wygodne i ekonomiczne rozwiązania dla ciągłych procesów rozdrabniania mieszanek, polew, nadzień i smarowideł.
Pionowe młyny kulowe do rozdrabniania czekolady są doskonałym wyborem do wytwarzania produktów kakaowych ze zintegrowanym systemem mieszalnika wstępnego oraz rozdrabniającego młyna kulowego. Zarówno młyn kulowy Choc-1250 jak i Choc-1500 gwarantują wysoką elastyczność produkcji, szybki czas zwrotu inwestycji oraz doskonałą jakość produkcji. Wszystkie młyny kulowe są energooszczędne, zapewniają niską temperaturę produktu.
Royal Duyvis Wiener to firma założona w 1885 r., specjalizuje się w inżynierii, produkcji i instalacji maszyn do przetwarzania kakao i czekolady. Dzięki doskonałej technice i personelowi Royal Duyvis Wiener posiada imponujący wkład w zakresie dostarczania innowacyjnych rozwiązań dla przemysłu. Firma została uznana na całym świecie za innowacyjnego producenta i dostawcę maszyn do produkcji kakao oraz czekolady – pojedyncze urządzenia lub kompletne linie pod klucz. Jest cenionym partnerem zarówno dla sektora kakao, czekolady, jak i lodów, piekarnictwa, słodyczy.
Firma F.B. Lehmann, założona w 1834 r. i połączona w roku 2010 z Royal Duyvis Wiener jest znana z maszyn do czyszczenia ziarna, prażenia, pionowych urządzeń mielących, jak również unikalnych maszyn do rafinowania. Fabryka jest zlokalizowana w Aalen (Niemcy).
Połączone know-how Duyvis, Wiener i Lehmann zapewnia utrzymanie wysokiej jakości, jak również doskonałego poziomu obsługi, którego można oczekiwać przy połączeniu firm, mających razem ponad 300 lat doświadczenia.