Wytwarzanie receptur na bazie muesli wymaga dla optymalnej jakości ostrożnego posługiwania się składnikami. Użycie specjalnie zaprojektowanego mieszalnika składników jako punktu startowego linii muesli zapewni idealne wymieszanie, poprawę jakości i ochronę smaków oraz struktury.
Mieszalnik Granola Mixer firmy Baker Perkins jest punktem startowym do linii produkcyjnych wysokiej jakości muesli. Proces rozpoczyna się od dokładnego, a jednocześnie delikatnego wymieszania wszystkich składników suchych dla uzyskania jednorodnego produktu końcowego. W mieszalniku Granola Mixer zastosowane jest spiralne mieszadło wstęgowe. Pozwala ono ostrożnie wymieszać składniki suszone tak, aby zachować ich wygląd i strukturę powierzchni. Mieszane są owies, ziarna i owoce suszone.
Następnie do suchej mieszanki dodawany jest olej i cukier, i staje się ona jednorodną masą. Po całkowitym wymieszaniu można ją podać do podajnika odmierzającego w celu wytworzenia wstęgi o stałej długości, podawanej następnie do kolejnych urządzeń linii. Mieszalnik Granola Mixer jest wyposażony w pneumatyczną zasuwę nożową o dużym świetle otworu oraz kanał wylotowy zabezpieczony kratką.
Całe urządzenie zostało zaprojektowane z uwzględnieniem łatwości dezynfekcji i jest w całości wykonane ze stali nierdzewnej. Dla wyeliminowania nagromadzeń produktu wstęgi mieszadła są całkowicie spawane, a dodatkowe włazy ułatwiają czyszczenie urządzenia.
Dostępna jest szeroka gama opcji, w tym wzmocnione wstęgi dla twardszych mas, podwójny płaszcz do chłodzenia lub ogrzewania, zraszacze do wprowadzania dodatkowych cieczy oraz wiele innych.
KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA
Baker Perkins (https://www.bakerperkins.com) supplies technology for the bakery, biscuit, confectionery, snack and breakfast cereal sectors, The company’s production machines are based on over 100 years of experience in the field.