Miękkie karmelowe lizaki wymagają znacznie delikatniejszego obchodzenia się podczas produkcji niż inne produkty i lizaki. Oznacza to, że tradycyjne rozwiązania do formowania i zawijania będą zbyt powolne i mało wydajne. Nowoczesna, specjalnie zaprojektowana maszyna do formowania i zawijania miękkich cukierków, która będzie delikatnie się z nimi obchodzić również przy wyższej prędkości pozwoli uzyskać szybki zwrot z inwestycji.
Formowarko-pakowarka Theegarten Pactec to wysokiej klasy formowarka i owijarka do kwadratowych lub prostokątnych lizaków wykonanych z miękkiego karmelu. W zależności od wymagań maszyna EW7 może współpracować z walcowarką wsadową i prasą rolującą do miękkich karmelów i toffi, lub z wytłaczarką i tunelem chłodzącym do lizaków w formie gum do żucia lub innych cukierków miękkich.
Mimo przystosowania do delikatnego obchodzenia się z lizakami z miękkiego karmelu zaawansowana konstrukcja maszyny EW7 pozwala na produkcję z szybkością do 350 lizaków na minutę. Produkt może mieć następujące wymiary – długość: 30–50 mm, szerokość: 14–25 mm, wysokość: 8–14 mm. Długość patyczka może wynosić od 75 do 90 mm, a jego średnica – 3 lub 4 mm.
Dzięki funkcjom „brak produktu = brak owinięcia” oraz „brak produktu = brak patyczka” ilość strat zostaje zmniejszona do minimum. Aby jeszcze bardziej zmniejszyć ilości odrzutów, pakowarka EW7 została zaprojektowana do automatycznego zatrzymania się w razie wykrycia problemów z zapasem materiału do owijania, patyczków lub problemów z podawaniem wałka produktu.
Aby zagwarantować najwyższą precyzję przecinania materiału do owijania, układ podawania jest napędzany niezależnym serwonapędem.
KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA
Theegarten Pactec (https://www.theegarten-pactec.de/home) is a German supplier of high-speed packaging machines for confectionery industry.