Maszyna do wstępnego przygotowania płatków śniadaniowych

Wytłaczane zbożowe produkty śniadaniowe są popularną i dochodową klasą produktów. Gdy wymagana jest wysoka jakość przy maksymalnej wydajności produkcji wykorzystanie etapu przygotowania przed wytłaczaniem pozwoli zmniejszyć czas gotowania i zużycie energii mechanicznej na pracę ścinania w ekstruderze. Ponadto etap ten pozwala poszerzyć zakres produktów, jakie można wytłaczać w końcowym procesie.

Przygotowanie wstępne produktów zbożowych dla lepszych rezultatów wytłaczania

Maszyna SBX Master Preconditioner firmy Baker Perkins jest przeznaczona do stosowania przy produkcji wielkoskalowej zbożowych produktów śniadaniowych i przekąsek o wysokiej jakości. Urządzenie służy do podgrzewania, mieszania i nawilżania składników. Mieszanie z wysoką intensywnością i nawilżanie są prowadzone w odrębnych komorach dla pełnej kontroli nad czasem przebywania w każdym z tych procesów. Dzięki temu wstępna obróbka produktów przyczyni się do najwyższej jakości gotowego produktu.

Oprócz dokładnego napowietrzenia mieszaniny przed wytłaczaniem intensywne mieszanie pozwala na bardziej równomierne i lepiej kontrolowane nawilżenie. Ponadto w przypadku złożonych lub wyższej klasy płatków śniadaniowych i przekąsek urządzenie umożliwia wprowadzenie dodatkowych składników przed, w trakcie lub po nawilżaniu.
.
Umożliwiając wstępne podgrzanie granulowanych składników przed podaniem ich do ekstrudera, maszyna SBX Master Preconditioner pozwala na zwiększenie czasu chłodzenia i ograniczenie niepożądanego rozszerzania się masy. Wstępne przygotowanie produktów na bazie białek pozwala na ekstruzję w bardziej delikatnych warunkach dla poprawy struktury gotowych płatków.

W celu zmniejszenia przestojów na zmiany produktu i czyszczenie urządzenie SBX Master Preconditioner można wyposażyć w kulową głowicę natryskową CIP, która umożliwi błyskawiczne i skuteczne mycie. Otwarta konstrukcja oferuje łatwy dostęp do każdego miejsca przy czyszczeniu i konserwacji.

KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA

  • Podwyższenie jakości produktu poprzez przygotowanie składników przed wytłaczaniem
  • Zachowanie struktury i smaku dzięki precyzyjnemu nawilżaniu i mieszaniu składników
  • Zmniejszenie przestojów dzięki systemom mycia CIP i szybsze przejścia na inny produkt z zachowaniem higieny
  • Dodawanie składników na każdym etapie przygotowania wstępnego w celu uzyskania produktów złożonych lub klasy premium
  • Skrócenie czasu gotowania i energii sił ścinających w ekstruderze, z umożliwieniem zwiększenia wyboru możliwych do użycia składników

 

Baker Perkins (https://www.bakerperkins.com) supplies technology for the bakery, biscuit, confectionery, snack and breakfast cereal sectors, The company’s production machines are based on over 100 years of experience in the field.